Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak De Grave bij Ridders Militaire Willems Orde

Datum nieuwsfeit: 03-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE DEF

www.mindef.nl

MINDEF: VIERING 185 JAAR MILITAIRE WILLEMSORDE

LET OP: EMBARGO TOT 14.45 UUR, DINSDAG 3 MEI

TOESPRAAK VAN DE MINISTER VAN DEFENSIE, MR. F.H.G. DE GRAVE, TER

GELEGENHEID VAN DE VIERING VAN '185 JAAR MILITAIRE WILLEMSORDE' OP 3

MEI IN HET 'LEGERMUSEUM' IN DELFT

Ridders Militaire Willems Orde, dames en heren.
Ik wil beginnen met een citaat.

'Opeens zien wij allen de witte schapewollen draden die door bijna onzichtbare metalen vlekjes over het blauwe licht van de hemel worden getrokken. Honderden paren ogen volgen die draden tot de SS-ers, schreeuwend en slagen uitdelend, opnieuw laten aftellen.'

Het zijn twee zinnen uit een boek van de schrijver G.L. Durlacher. Twee zinnen die de gevoelens van hoop van Durlacher en zijn lotgenoten in Auschwitz weergeven. De strepen aan de hemel, veroorzaakt door geallieerde vliegtuigen, geven de uitgeputte Durlacher ineens weer hoop en kracht.

Kracht om verder te leven. Hoop op een toekomst in vrijheid. De hoop werd gevoed door het plotselinge besef dat er buiten de omheiningen van het kamp mensen bezig zijn te strijden tegen de machten die de gevangenen in hun greep houden. Helaas kwam voor velen de bevrijding te laat.

De bevrijding ging gepaard met grote offers. Duizenden mensen kwamen lichamelijk of geestelijk verminkt uit de strijd, verloren hun strijdmakkers of lieten zelf het leven. Het actief deelnemen aan de strijd tegen de Duitse, en ook de Japanse, overheersers vereiste grote moed. Moed die gevoed werd door verontwaardiging, boosheid of verdriet. Moed die ook werd ingegeven door de bewuste keus een bijdrage te willen leveren aan het ideaal van het kunnen leven in vrijheid.

Getoonde moed behoort te worden beloond. De Nederlandse regering heeft sinds de meidagen van 1940 aan bijna tweehonderd personen de hoogste militaire onderscheiding van ons land, de Militaire Willemsorde, toegekend. Deze onderscheiding wordt verleend aan personen (militairen en burgers) die zich in hun optreden uitzonderlijk moedig hebben betoond. De meeste onderscheidingen werden verleend aan personen die zich gedurende de Tweede Wereldoorlog hebben verzet tegen de kwade machten van het fascisme. Naar aanleiding van de politionele acties in Nederlands-Indië werden in totaal nog eens 27 personen in het register bijgeschreven. De laatste drie benoemingen in de Orde, waarvan twee postuum, waren het gevolg van het moedige optreden van drie militairen tijdens het conflict in Korea.

Het is te danken aan het moedige optreden van de Ridders Militaire Willemsorde en vele anderen dat wij kunnen leven in vrijheid. Toch ervaren we deze vrijheid vaak als zo'n van
zelfsprekendheid dat we er achteloos aan voorbij gaan. Het is daarom goed dat er in ons leven vaste momenten zijn, zoals de bijeenkomst van vandaag en de herdenkingen morgen en overmorgen, waarbij we stilstaan bij de gebrachte offers en de uiteindelijk herwonnen vrijheid.

Dames en heren,

Precies tien jaar geleden, bij de grote herdenking '175 jaar Militaire Willemsorde' in 1990, sprak de toenmalig minister-president Lubbers nog de hoop en de verwachting uit dat alle Europeanen binnen afzienbare tijd in vrijheid zouden kunnen leven. 1990 was het jaar van hoop dat volgde op de
val van de Muur. De recente uitbreiding van de Navo met de voormalige Warschaupact-lidstaten Polen, Tsjechië en Hongarije is misschien wel het meest tastbare resultaat van de positieve verwachtingen die toen gemeengoed waren.

Helaas weten we inmiddels dat de jaren negentig ook een herleving betekenden van eerder afgezworen gruwelijk-heden.

Vanaf het begin van de jaren negentig van de vorige eeuw, nu zo'n tien jaar geleden, begon de smeltkroes van de volkeren op de Balkan scheuren te vertonen. In voormalig Joegoslavië kwam een eind aan de relatief rustige periode van enkele decennia waarin de verschillende etnische groepen naast, maar vooral ook met elkaar leefden. Onder invloed van oude nationalistische sentimenten, aangewakkerd door demagogen, begon een proces van onttakeling waaraan nog steeds geen einde lijkt te zijn gekomen.

Tijdens mijn recente werkbezoeken aan Bosnië en Kosovo ben ik opnieuw doordrongen geraakt van de enorme waarde van het kunnen leven in vrijheid. De naar hun vaderland teruggekeerde Kosovaren vertelden mij over de angsten die zij hadden toen ze maanden eerder van huis en haard werden verdreven. Zo vertelde een inwoner van het dorpje Velika Krusa mij over gebeurtenissen, waarvan wij in Nederland lange tijd dachten dat ze in Europa nooit meer zouden plaatsvinden. Gebeurtenissen die elk voorstellingsvermogen te boven gaan en waarvan de vers gedolven graven buiten het dorp nu nog het trieste aandenken zijn.

Gelukkig is de moed, die bij het overwinnen van crises altijd zo'n bepalende rol speelt, de Kosovaren niet in de schoenen gezakt. Met veel energie pakken zij de wederopbouw aan. Daarbij krijgen zij veel steun van de internationale gemeenschap. Zo helpen de Nederlandse militairen bij de
bouw van noodwoningen, de aanleg van wegen en het herstel van scholen. Een taak die de militairen enorm veel voldoening geeft.
Kosovo betekent voor Defensie niet alleen hulp bij de wederopbouw. Voor sommige Nederlandse militairen was het conflict letterlijk een vuurdoop. Ze werden aan situaties blootgesteld waarvoor ze getraind hadden, maar die ze nog niet eerder hadden meegemaakt. De piloten van de Nederlandse gevechtsvliegtuigen, die met veel succes aan de missies deelnamen en daarmee internationaal respect afdwongen, hebben het daarbij zwaar te verduren gehad. Vele keren zijn ze onder vuur genomen.

Onder dergelijke moeilijke omstandigheden speelt de innerlijke overtuiging bezig te zijn voor een goede zaak altijd een enorm belangrijke rol. Het uiteindelijke doel van de operatie, een Kosovo waarin iedereen in vrijheid kan leven, bleek voor de militairen een belangrijke inspiratiebron.

De luchtmachtpiloten, maar ook de landmachtmilitairen die met de eerste grondtroepen Kosovo binnentrokken, hebben hun taken goed uitgevoerd. Voor mij een bewijs dat Nederlandse militairen een belangrijke bijdrage leveren aan vrede en veiligheid in crisisgebieden. Een taak die wat mij betreft ook in de toekomst veel prioriteit blijft houden. We mogen als internationale gemeenschap niet aan de zijlijn blijven staan als de mensenrechten in het geding zijn. Vrijheid moet worden bevochten. Dat gold 55 jaar geleden in Nederland en dat geldt nu op de Balkan en elders in de wereld.

Dames en heren,

Het recente werk van onze militairen in Kosovo is een passend vervolg op het optreden van anderen in onze vaderlandse geschiedenis. Tal van militairen en burgers hebben zich immers in de afgelopen eeuwen op de breekpunten van de geschiedenis weten te onderscheiden door hun moedige optreden. Een aantal van hen, van wie u hier vandaag aanwezig bent, staat als Ridder in de Militaire Willemsorde genoteerd in onze annalen. Zij zijn en blijven een voorbeeld van een inzet zonder reserve voor het behoud van onze hoogste geestelijke waarden en onze vrijheid.

Ik ben blij met de aandacht die hier in het Legermuseum, met de overzichtstentoonstelling, wordt besteed aan de geschiedenis van de Ridders Militaire Willemsorde. Ook ben ik blij met de prachtige heruitgave van het boek dat ik zojuist in ontvangst heb mogen nemen. Het zijn dit soort initiatieven die onze geschiedenis levend houden. En dat is een groot goed. Niet alleen omdat we kunnen leren van eerder gemaakte fouten, maar vooral ook omdat de geschiedenis een bron van inspiratie kan zijn voor latere generaties.

Ridders Militaire Willems Orde,

Ik beschouw het als een eer om u vandaag te mogen toespreken.

U hebt in de donkerste dagen van onze geschiedenis, op de momenten dat het er echt op aan kwam, met grote moed en volledige toewijding uw taken volbracht. Het is te danken aan u dat wij, hier en nu, in volledige vrijheid met elkaar kunnen terugblikken in de tijd. Met uw dappere optreden was u, en blijft u, een lichtend voorbeeld voor al diegenen die zich nu (en in de toekomst) voor de vrijheid inzetten. Ik wil u daar, mede namens de regering, oprecht voor danken.

Ik sluit mijn toespraak af met de woorden die ZKH Prins Bernhard sprak tijdens de herdenking '125 jaar Militaire Willems Orde' op 30 april
1940. Hij sprak deze woorden ten overstaan van een grote delegatie Ridders. Het zijn woorden die wat mij betreft hun waarde nooit verliezen:

'Ik hoop en vertrouw dat alle militairen die nu onder de wapenen zijn, op het moment dat het er eens op aan zou komen, zich uwe daden zullen herinneren.'

Ik wens u allen een zeer geslaagde Ridderdag toe.


03 mei 00 13:37

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...