Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamervragen over ijken van medische meetinstrumenten

Datum nieuwsfeit: 03-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Tweede Kamer der Staten Generaal

vragenformulier 3 mei 2000


2990010490

Vragen van het lid Buijs (CDA) aan de ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en van Economische Zaken over IJken van medische (electronische) meetinstrumenten. (Ingezonden 3 mei 2000)


1

Hoeven sinds de wijziging van de IJkwet medische (electronische) meetinstrumenten zoals bijvoorbeeld bloeddrukmeters niet meer verplicht gekeurd/geijkt te worden?


2

Kunt u bevestigen dat met name de meetinstrumenten van vrijgevestigde artsen niet met enige regelmaat ter keuring/ijking worden aangeboden?


3

Is het u bekend dat het als gevolg daarvan voorkomt dat bijvoorbeeld de gemeten bloeddruk niet overeenstemt met de werkelijke bloeddruk?


4

Kunt u zich voorstellen dat artsen die zich bij het voorschrijven van medicijnen laten leiden door mogelijk onjuiste meetapparaten van bijvoorbeeld de bloeddrukmeter, onnodig c.q. een recept voor «te zware» geneesmiddelen uitschrijven?


5

Kan zulks negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid van betrokkenen en leiden tot het onnodige voorschrijven en slikken van medicijnen?


6

Wat is uw oordeel over deze gang van zaken?


7

Bent u bereid een onderzoek te doen onder de medische beroepsgroepen en fabrikanten en importeurs naar het onderhoud, het keuren/ijken, en zo nodig bijstellen, van medische meetinstrumenten, en wilt u de Kamer over de uitkomsten daarvan berichten? Zo neen, waarom niet?


8

Wordt zonodig overwogen het regelmatig ijken van alle medische meetinstrumenten (weer) verplicht te stellen?

Copyright Tweede Kamer der Staten Generaal

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie