Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wereld Astma Dag: Astma Fonds presenteert AstmaChecklist

Datum nieuwsfeit: 03-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Woensdag 3 mei 2000, Wereld Astma Dag:

Astma Fonds presenteert AstmaChecklist

Op Wereld Astma Dag (woensdag 3 mei as.) presenteert het Astma Fonds de AstmaChecklist, een hulpmiddel in de communicatie tussen patiënt en huisarts. Met behulp van deze vragenlijst kunnen onnodige klachten voorkomen worden.

Astma is in het algemeen een goed behandelbare, maar niet te genezen aandoening. Volgens internationale richtlijnen is het doel van de behandeling een klachtenvrij leven voor mensen met astma. Het blijkt echter dat maar liefst 74% van de mensen met astma in Nederland dagelijks klachten heeft (bron: Asthmaineurope.com). Zij zijn benauwd, hoesten of piepen. Veel patiënten denken ten onrechte dat een leven met minder klachten niet mogelijk is.

In de behandeling van astma is het uitwisselen van kennis ervaringen tussen arts en patiënt erg belangrijk. Het begint met het gezamenlijk vaststellen van het doel van de behandeling. Om dit doel te bereiken moeten patiënten o.a. bekend raken met leefregels en moeten ze weten hoe om te gaan met medicijnen.

Uit een recent onderzoek van het NIVEL (Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg) blijkt dat patiënten behoefte hebben aan meer informatie van hun huisarts over het omgaan met astma. Patiënten voelen zich in het contact met hun arts echter vaak geremd om vragen te stellen.

Om patiënten te ondersteunen bij het verkrijgen van de voor hen noodzakelijke informatie brengt het Astma Fonds op Wereld Astma Dag de AstmaChecklist uit. De vragenlijst is ontwikkeld in samenwerking met de Werkgroep Onderzoek Kwaliteit van de Universiteit Nijmegen (Huisartsgeneeskunde). De AstmaChecklist kan worden opgevraagd via de Internetsite van het Astma Fonds (www.astmafonds.nl) of via de CARALIJN (0800-2272596).Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie