Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

IBM: Siliciumvingertjes om DNA te onderzoeken

Datum nieuwsfeit: 03-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
IBM Nederland


Siliciumvingertjes om DNA te onderzoeken

In samenwerking met de Universiteit van Basel heeft IBM Research een nieuwe manier gevonden om afwijkingen in DNA te signaleren. De DNA-structuur wordt onderzocht met zeer kleine apparaatjes die zijn gemaakt van silicium. Deze methode kan tot nieuwe medische behandelingen leiden.

De 'siliciumvingertjes' zijn vijftig keer fijner dan een menselijke haar. De onderzoekers ontdekten dat de apparaatjes buigen als ze in aanraking komen met DNA. Door nauwkeurig te observeren wanneer en hoe ze bewegen, is het mogelijk de kleinste fouten in DNA-series waar te nemen. Hierdoor zouden in de toekomst bijvoorbeeld zeer snel diagnoses gesteld kunnen worden. Bij een patiënt met pijn in zijn borst is direct te constateren of de oorzaak een hartaanval is. Maar ook kan de groei van kanker met deze technologie worden tegengegaan.

De ontdekking kan zelfs een doorbraak zijn in de ontwikkeling van micro- en nano-robots. Doordat DNA reageert op silicium, kunnen machines autonoom mechanische handelingen uitvoeren, zonder aangestuurd te worden door een batterij of een motor. Het DNA doet het werk zelf.

Uitgebreid bericht (in Engels)

Privacy Juridisch Contact

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie