Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: Beperkte groei omzet uitzendbureaus

Datum nieuwsfeit: 04-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS

Beperkte groei omzet uitzendbureaus

De omzet van de uitzendbureaus in Nederland is in het vierde kwartaal van 1999 met bijna 1 procent gestegen ten opzichte van dezelfde periode in 1998. Over heel 1999 ligt de omzet van uitzendbureaus ruim 2 procent hoger dan in 1998, zo blijkt uit cijfers van het CBS. In 1999 bedroeg de totale omzet meer dan 14 miljard gulden. In totaal hebben de uitzendbureaus 384 miljoen uitzenduren gerealiseerd; dit komt voor 1999 overeen met bijna 185 duizend fulltime banen.

Bijna 190 duizend banen via uitzendbureaus in het vierde kwartaal Met ingang van 1999 worden wettelijk twee soorten uitzenduren onderscheiden: uren voor de duur van een opdracht en uren voor bepaalde en onbepaalde tijd. Het aantal uitzenduren voor de duur van een opdracht bedroeg in het vierde kwartaal van 1999 bijna 81 miljoen uren. Dit komt overeen met 156 duizend fulltime banen.
Het aantal uitzenduren voor bepaalde en onbepaalde tijd bedroeg 18 miljoen uren. Dit komt overeen met ongeveer 33 duizend fulltime banen. Alle uitzenduren gezamenlijk komen in het vierde kwartaal van 1999 overeen met bijna 190 duizend banen.

Aantal fulltime banen vrijwel gelijk
Om de ontwikkeling van het aantal uitzendbanen tussen opeenvolgende kwartalen te kunnen vergelijken, worden voor het seizoen gecorrigeerde cijfers berekend. De seizoenscorrectie heeft alleen betrekking op de uitzenduren voor de duur van een opdracht.
Het voor het seizoen gecorrigeerde aantal uitzendbanen ligt in het vierde kwartaal van 1999 op 153 duizend. Dit is volgens het CBS vrijwel gelijk aan het aantal uitzendbanen in het derde kwartaal van 1999. Het aantal voor het seizoen gecorrigeerde uitzendbanen bedroeg in de eerste twee kwartalen van 1999 ongeveer 160 duizend.

Technische toelichting
In de wet 'flexibiliteit en zekerheid' zijn de uitzenduren gesplitst in fases: uitzendovereenkomsten voor de duur van een opdracht en overeenkomsten voor bepaalde of onbepaalde tijd.
Met ingang van 1999 wordt onderscheid gemaakt tussen fase 1 en 2 (uitzendkrachten niet in vaste dienst) enerzijds en fase 3 en 4 (uitzendkrachten in vaste dienst en detachering) anderzijds. Als gevolg hiervan is het weergegeven aantal arbeidsuren (fase 1 en 2) niet meer vergelijkbaar met het opgegeven aantal uitzenduren in eerdere periodes. Evenmin is de som van het aantal uren in fase 1 tot en met 4 vergelijkbaar omdat in fase 3 en 4 ook detacheringsuren zijn opgenomen die in eerdere perioden niet werden weergegeven in het totaal aantal uitzenduren. Door de invoering van de nieuwe wetgeving en de nieuwe indeling zijn de hier opgegeven uren niet geheel vergelijkbaar met opgaven uit eerdere perioden van voor 1999.
De omzet van een uitzendbureau omvat ook alle niet-uitzend activiteiten, waaronder detachering. Het aantal fulltime uitzendbanen is berekend door het aantal uitzenduren te delen door 2 080
(520 gewerkte uitzenduren per kwartaal).
Grote ondernemingen zijn ondernemingen met 100 of meer werknemers, bepaald op basis van eigen en uitgezonden personeel.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie