Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Debat en symposium: Vrede en Veiligheid in de 21e eeuw

Datum nieuwsfeit: 04-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen


Debat en symposium Vrede en Veiligheid in de 21e eeuw

Op 4 mei bezoeken bijna 300 buitenlandse en binnenlandse gasten in Nijmegen het debat en het symposium over Vrede en Veiligheid in de 21e eeuw. Vertegenwoordigers van Europese frontsteden als St. Petersburg, Berlijn, Mostar en Wenen debatteren samen met gerenommeerde politici en schrijvers als Leo Tindemans, Otto von der Gablentz, Paul Scheffer en György Konrád over een charter voor Vrede en Veiligheid in de 21e eeuw.

4 mei is in Nederland een dag van bezinning. Maar alleen terugkijken naar de oorlogsjaren is niet voldoende. Wat kunnen we doen om de toekomst veiliger te maken? In heel Europa zijn dorpen en steden die extra geleden hebben onder de verschrikkingen van alle mogelijke oorlogen in de twintigste eeuw. Ze zijn frontsteden geweest in de Eerste of Tweede wereldoorlog, in de koude oorlog tussen het westen en het communistische oosten of in de burgeroorlogen zoals die bijvoorbeeld gewoed hebben in Joegoslavië, Spanje en Ierland.

De gemeente Nijmegen, de Katholieke Universiteit Nijmegen en het Stedelijk 4&5 mei Comité hebben het initiatief genomen om een aantal van deze steden uit te nodigen tot een samenkomst op 4 mei en zich te bezinnen op de vraag wat deze steden vanuit hun specifieke ervaring als frontsteden kunnen bijdragen aan een veiliger wereld in een nieuwe eeuw. Samen zullen zij een charter, een handvest, opstellen waarin deze steden verklaren de overtuiging te willen uitdragen welke de basisvoorwaarden zijn voor een betere, een vreedzame en veiligere wereld. Onder deze basisvoorwaarden vallen in elk geval democratie, respect en tolerantie, sociale gerechtigheid, gelijkwaardigheid van alle mensen, een gezond milieu etc.

In de ochtend heet burgemeester Ed dHondt de gasten welkom en wordt over het charter gesproken door vertegenwoordigers van de uitgenodigde steden: Berlijn, Kleef, Belfast, Londen, Wenen, Warschau en Wielun, Madrid, Ieper, Bastogne, Straatsburg, Pskov, Caen, St. Petersburg, Mostar, Triëst, Arnhem, Nijmegen en Wageningen. Uit de stad Mostar hebben beide burgemeesters toegezegd te komen. Ook verschillende ambassadeurs (onder andere Groot Brittanië, Duitsland, Bosnië Herzegowina, België en Polen) zullen aanwezig zijn. In totaal komen bijna 200 genodigden. Het uiteindelijke Charter van Europese Fronsteden zal in het najaar ondertekend worden in Nijmegen.

s Middags wordt in De Vereeniging in Nijmegen een symposium gehouden dat voor iedereen toegankelijk is, eveneens onder leiding van de Belgische oud-premier Leo Tindemans, waar onder andere zullen spreken publicist Paul Scheffer, schrijver György Konrád, de Duitse diplomaat Otto von der Gablentz en de Oost-Europadeskundige Dick Leurdijk. Konrad wordt door Scheffer geïnterviewd over het thema Forgetting and remembering, forgiving and coping en over diens nieuwe boek The invisible voice. De voertaal bij zowel het debat als het symposium is Engels. Voor het symposium is nog aanmelding mogelijk bij Congresbureau Van Namen & Westerlaken: 024-3234471.

Na afloop is er om 18.30 uur een korte herdenking bij het Joods monument op de Kitty de Wijzeplaats. Om 19.00 uur worden enkele overwegingen uitgesproken door ds. C. Colijn in de st. Stevenskerk, waarna een stille tocht begint naar het Traianusplein waar om 20.00 uur de gevallenen worden herdacht en kransen worden gelegd.

Om 20.30 is er een concert in De Vereeniging van het Philharmonia Hungarica dat voor iedereen gratis toegankelijk is.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie