Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Onderzoek naar druk op binnenstad Amsterdam

Datum nieuwsfeit: 04-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


|
Nieuws & Actueel
|
Persberichten
|
Trends in de binnenstad 1998-1999
Onderzoek naar druk op de binnenstad

Trends in de binnenstad 1998-1999
Onderzoek naar druk op de binnenstad

Een groot aantal trends van de afgelopen twee jaar in de binnenstad is in kaart gebracht en in het college van B&W aan de orde geweest.

Zo is de werkgelegenheid in de binnenstad wederom toegenomen, vooral in de kantorensector (13,5%) en de horeca (10%). Ruim 85.000 mensen, dat is zo'n 23% van het totaal in Amsterdam, werken in de stad, waarvan 36.000 in de zakelijke en financiële dienstverlening. Het aantal mensen dat rondom de Beurs werkzaam is, is toegenomen met 20% tot zo'n 6000. En voor het eerst sinds jaren neemt het aantal vestigingen in de reclamesector ook weer toe, vooral rondom het Waterlooplein en in de Jordaan e.o. Het aantal kunsthandels en galerieën neemt toe, maar het aantal curiosawinkels neemt af evenals winkels in tweedehands spullen.

De huren in de Kalverstraat zijn in anderhalf jaar met 30% gestegen. Er komen steeds meer winkels in de winkelgebieden bij, met uitzondering van de Vijzelstraat waar juist een afnemende tendens sinds 1990 wordt waargenomen.

Het aantal vestigingen van grotere bedrijven (>100 werknemers) nam sinds 1995 toe met 10 (momenteel 115). Het aantal grote ondernemingen (>500 werknemers) is ook toegenomen. De binnenstad vormt het grootste kantorengebied in de regio met 1,4 miljoen m² kantoorruimte (28% van de hele regio, inclusief Schiphol). Er is een groot tekort aan kantoorruimte en ruimte voor starters en kunstenaars. In de cultuursector komen steeds meer bezoekers. In de mediasector is ook een stijgende tendens waar te nemen: ruim 80 bedrijven zijn hierin nu werkzaam met een stijging van 200 werkzame personen tot ruim 500. In de afgelopen drie jaar is de werkgelegenheid bij cafés en vooral restaurants fors gegroeid met 35% meer arbeidsplaatsen.

Amsterdam wordt steeds meer een congresstad en is op de wereldlijst van congressteden gestegen van de veertiende naar de zevende plaats.

In de binnenstad wordt steeds meer gewoond. Er wonen nu 80.000 mensen in 44.500 huizen, waaronder ruim 15.000 huurwoningen in de sociale sector, ruim 20.000 huurwoningen in de particuliere verhuur en ca. 7000 eigen woningen. De sociale kernvoorraad is nu op het niveau van 36% (in rest van de stad is dat 50%).

Minder positief is dat het aantal straatroofovervallen in de afgelopen twee jaren ten opzichte van 1997 is gestegen alsook de aangiftes voor zakkenrollerij en autodiefstal. Fietsendiefstal vertoonde evenwel weer een dalende tendens evenals het aantal woninginbraken. Het gevoel van veiligheid in de binnenstad nam toe, behalve in de omgeving van de Nieuwezijds Voorburgwal.

Het oordeel over de openbare ruimte wordt positiever, behalve over de verkeersdrukte en het gebrek aan parkeerplaatsen, fietsrekken en prullenbakken. Bij 40% van de bewoners leveren de evenementen gevoelens van overlast op, bij ondernemers is dat 18%. De grootste ergernis blijft nog steeds de hondenpoep, gevolgd door wildplassen. Ook het opbreken van de straten wekt een toenemende ergernis.

Pauline Krikke, wethouder Bouwen, Wonen en Economie Binnenstad, is van plan om nog dit voorjaar opdracht te geven voor een onderzoek naar de druk op de binnenstad. Het is in haar ogen noodzakelijk om diepgaand onderzoek te doen. Daarbij gaat het niet alleen om de feitelijke waarneming van aantallen mensen op enig moment op straat, maar ook om gevoelens van drukte en wat men daaronder verstaat. Aan het eind van dit jaar zal naar verwachting een eerste rapportage komen.

Mechtild Rietveld 5522042/Thio Sian Lie 5524555

^


-

© gemeente Amsterdam - 4-05-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie