Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Namen Heerenveense straten vernoemd naar verzetsstrijders

Datum nieuwsfeit: 04-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

P E R S B E R I C H T

Heerenveen, 17 april 2000.

Nieuwe naamborden voor drie Heerenveense straten, vernoemd naar verzetsstrijders.

Burgemeester P.M.M. de Jonge zal op 4 mei aanstaande om 16.00 uur een nieuw straatnaambord bevestigen in de Sieger van der Laanstraat, hoek Bouwe van Ensstraat. Zowel de S. van der Laanstraat, de B. van Ensstraat en de J.H. Kruisstraat worden die dag opnieuw bebord. De nieuwe borden zullen onder de straatnaam de toevoeging "verzetsstrijder 1940-45" krijgen. Dat gebeurt op initiatief van de heer dr. B.S. van der Laan, zoon van S. van der Laan. Hij vond het een gemis dat de gemeente tot dusver wel de verzetsstrijders eerde met een straatnaamvermelding, maar zonder toevoeging van de reden. Die omissie wordt 4 mei aanstaande rechtgezet; de handeling van de burgemeester is een hommage aan alle drie vernoemden.

Op het oorlogsmonument in de Van Maasdijkstraat staan de namen gebeiteld van 24 ingezetenen van de gemeente Heerenveen die bij uiteenlopende gebeurtenissen in de periode 1940-1945 het leven lieten. Drie van de namen op het gedenkteken zijn van verzetsmensen die in de laatste dagen voor de bevrijding het leven lieten:

Jan Harm Kruis
(41) uit Luinjeberd was in de oorlog lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Op 14 april 1945, de dag voor de bevrijding, sneuvelde hij bij de Hooibrug onder Haskerdijken in een gevecht met terugtrekkende Duitsers. Het besluit tot de straatnaamgeving werd genomen op 15 januari 1946;
veehouder Bouwe van Ens (52) uit Nieuwehorne had in de oorlog een werkzaam aandeel in het verzet, o.a. bij de Jodenhulp. Hij werd op 23 januari 1945 gegrepen en in de gevangenis achter Crackstate gruwelijk mishandeld. Maar hij verraadde niemand. Luttele uren voor de bevrijding van Heerenveen werd hij in de nacht van 12 op 13 april 1945 bij Terband door de Duitsers gefusilleerd. Het besluit tot de straatnaamgeving werd genomen op 19 november 1953;

Sieger van der Laan
(38) uit Heerenveen was onderwijzer aan de plaatselijke bijzondere ulo-school. Tijdens de bezetting werd hij lid van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten. Op 14 april 1945, de dag dat het zuidelijke deel van de plaats Heerenveen reeds was bevrijd, begeleidde hij als tolk een Canadese verkenningseenheid. Bij Tijnje werd hij op laffe wijze door een feldwebel neergeschoten, nader de dader toen met een witte lap al te kennen had gegeven dat hij zich wilde overgeven. Het besluit van de straatnaamgeving werd genomen op 18 augustus 1958.
Op 4 mei aanstaande zal burgemeester De Jonge het laatste bord bevestigen dat die dag wordt aangebracht. Voor die handeling zijn de nabestaanden van de drie verzetsstrijders -voor zover bekend- uitgenodigd. De bijeenkomst draagt evenwel een openbaar karakter.

NB,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie