Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nationale Herdenking en Viering 55 jaar bevrijding Neede

Datum nieuwsfeit: 04-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
gemeente Neede

persbericht

Nummer 593, donderdag 27 april 2000

Voorlichting gemeentehuis

H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

Nationale Herdenking en Viering 55 jaar bevrijding Neede

Stille tocht op 4 mei naar monument op Needse Berg

Op donderdagavond 4 mei wordt in het kader van de Nationale Herdenking een Stille Tocht gehouden. De tocht start om 19.25 uur vanaf het gemeentehuis/Kerkplein naar het monument op de Needse Berg langs de route Oudestraat - Borculoseweg - Bergstraat - Bergweg. Voorafgaand aan de Stille Tocht is er van 18.45 tot 19.20 uur in de Nederlands Hervormde Kerk een herdenkingssamenkomst met medewerking van de Koninklijk Onderscheiden Muziekvereniging Crescendo (aanvang herdenkingsdienst 19.00 uur).

Burgemeester drs. M.J. van Beem en zijn vrouw leggen op 4 mei tegen acht uur een krans bij het monument op de Drostenkamp (Needse Berg). Van 20.00 uur tot twee minuten daarna wordt volkomen stilte in acht genomen. Aan de inwoners van de gemeente Neede wordt verzocht deze plechtige stilte overal en algemeen in acht te nemen. Daarna wordt de taptoe (Last Post) geblazen door Dik Mengerink. De Nederlandse vlag, die tot die tijd halfstok hangt, wordt door Scouting Neede in top gehesen. Daarna klinken twee coupletten van het Wilhelmus, begeleid door Crescendo.

De plechtigheid wordt afgesloten met een defilé langs het monument, waarbij bloemen gelegd kunnen worden.

halfstok

Vanaf 18.00 uur tot zonsondergang worden van alle openbare gebouwen de vlaggen halfstok gehangen. Aan de burgers van Neede wordt verzocht deze gedragslijn te volgen. Vanaf 19.45 uur tot dertig seconden voor 20.00 uur luiden de klokken van alle kerken.

bezinning

Op 4 mei herdenken wij met respect de mensen van wie het leven is ontnomen, omdat zij zich inzetten voor de vrijheid. Ook gedenken wij de mensen die slachtoffer werden van onvrijheid en rechteloosheid. De vrijheid die wij in Nederland kennen koesteren we, om te voorkomen dat die ons nog eens zal worden ontnomen. Tevens beseffen we dat velen in de wereld die vrijheid niet hebben. De Nationale Herdenking doet een beroep op ieders verantwoordelijkheid om zich in te zetten voor vrede, vrijheid en gelijkwaardigheid. Het is een bezinning op verleden, heden en toekomst. 4 mei appelleert aan alle burgers, ongeacht leeftijd, status, huidskleur, etnische herkomst en religieuze of politieke voorkeur.

bevrijdingsdag

De Nationale Bevrijdingsdag start in Wageningen. Onder het motto "Geef de vrijheid door" is hier een kunstwerk van honderden jassen met teksten van de Gelderse gemeenten geplaatst. Ook 25 jassen uit Neede maken hier deel van uit. Inwoners van Neede, van 8 jaar tot 50plus, leerlingen van Het Assink en leden van Theatergroep Cluster hebben deze van teksten voor vrede en vrijheid voorzien.

Op Bevrijdingsdag is er een tentoonstelling van de Historische Kring over Indiëgangers. Deze wordt gehouden in Het Trefpunt (de voormalige Spilbroekschool) aan de Bleekenweg. Hieraan is een Bevrijdingsfietstocht gekoppeld. Tussen 10.00 en 12.00 uur kan deze worden gestart bij Het Trefpunt. De fietstocht komt langs Café Meijers alwaar de Moll'nbarger Kapel speelt.

De teksten uit Neede op het jassenkunstwerk "Geef de vrijheid door"

Everything should be love & peace

Gaan en staan waar we willen

Mogen zijn wie ik ben, vrijen met wie ik wil

Mijn mening laat zich niet vangen

Koester vrijheid

Deur naar vrede

The freedom to choose

Be free to live, live your life with love

Vrij dat zijn wij

Vrijheid verplicht

Respect your freedom

In vredesnaam stop oorlog

Wij hebben allen ons eigen gisteren, het heeft ons heden helpen vormen

Je moet geen oorlog voeren, maar de eendjes

Oorlog is nix

Respecteer elkaar

Be free, no more war

Vrijheid. Het is niet wat je denkt! Vrijheid.

Leven en laten leven

Vrijheid is mijn vriend

Geen oorlog meer

Vrijkaartjes naar de vrijheid

Live your life in & for freedom

Vrijheid is vrij zijn, vrijheid is leven, vrijheid is iets wat je moet beleven, vrijheid daar moet je naar streven

Peace

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie