Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EU over bombarderen burgerdoelen door Sudanese luchtmacht

Datum nieuwsfeit: 05-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Raad van de Europese Unie

Sudan : Bombings of civilian targets Press Release: Brussels (05-05-2000) - Press: 106 - Nr: 7705/00

Brussel, 5 mei 2000


7705/00 (Presse 106)

P 46/00

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over het bombarderen van burgerdoelen door de Sudanese luchtmacht

De Europese Unie is verheugd over de recente mededeling van de Sudanese president dat hij opdracht gegeven heeft de luchtbombardementen van doelen in Zuid-Sudan te staken. De Europese Unie roept de Sudanese regering op die toezegging volledig na te komen en voortaan van dergelijke acties af te zien. De Europese Unie zal de situatie van de bevolking in dat gebied nauwkeurig in het oog houden.

De Europese Unie spreekt nogmaals haar steun aan de nieuwe politieke dialoog uit en wijst de Sudanese autoriteiten erop dat naleving van het internationaal humanitair recht een essentiële aanwijzing is dat zij bereid zijn een klimaat te scheppen voor een succesvolle voortzetting van die dialoog en dat zij naar vrede streven.

De Europese Unie roept tevens het SPLM/A op zijn verantwoordelijkheid te nemen en de regels en beginselen van het internationaal humanitair recht volledig na te leven en burgerlijke gebouwen niet als militaire doeleinden te gebruiken.

De Europese Unie doet een beroep op beide partijen om te besluiten tot een algehele staking van de vijandelijkheden en om in het lopende IGAD-vredesproces een belangrijke stap voorwaarts te zetten.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de eveneens geassocieerde landen Cyprus en Malta, en de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte sluiten zich bij deze verklaring aan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie