Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling 'Graven naar Nijmegen' in Open Huis

Datum nieuwsfeit: 06-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen


Graven naar Nijmegen

Ter gelegenheid van tien jaar archeologisch onderzoek is in het Open Huis een overzichtstentoonstelling samengesteld met als thema 'Graven naar Nijmegen'. Daarin staat het oudheidkundig onderzoek naar het ontstaan (de roots) en de geschiedenis van de stad centraal. Speciale aandacht is er ook voor de voorbereiding van de archeologische begeleiding van fase 3 van de nieuwbouw Rode Dorp en het onderzoek dat hier in het verleden heeft plaatsgevonden. Daarbij werden funderingsresten van een enorme markthal (forum) ontdekt. Er is ook aandacht voor de opzet en resultaten van de onderzoekingen in de Waalsprong.

Ruim tien jaar geleden werd de notitie 'In de grond van de zaak' vastgesteld. Deze nota vormde de basis voor het gemeentelijke archeologiebeleid. Met de aanstelling van een gemeentelijke archeoloog in 1989 en het verkrijgen van de opgravingsbevoegdheid in 1990 werd de gemeente Nijmegen de mogelijkheid geboden om zelfstandig als opgravende instantie te opereren.
In tien jaar tijd is het Bureau Archeologie uitgegroeid tot een van de belangrijkste opgravende instanties van ons land. Met meer dan 60 medewerkers zijn in de loop der jaren zo'n 150 projecten uitgevoerd. Het gaat daarbij om een breed scala aan oudheidkundige activiteiten, van kleinschalige waarnemingen tot grote meerjarige opgravingen. De belangrijkste uitdaging daarbinnen vormt de archeologische begeleiding van 'De Waalsprong', het nieuwbouwproject aan de noordzijde van de Waal, dat tussen 1995 en 2015 gerealiseerd wordt. Het archeologisch onderzoek van de afgelopen jaren heeft nieuwe inzichten en gegevens opgeleverd. De eerste resultaten daarvan zijn terug te vinden in het boek 'Graven met beleid, gemeentelijk archeologisch onderzoek in Nijmegen 1989-1995' uit 1996. Hierin wordt voor het eerst aandacht besteed aan Nijmegen's prehistorie en wordt ook een centrale plaats ingeruimd voor een nieuwe visie op Romeins Nijmegen. Binnenkort wordt de nieuwste visie op het Romeinse verleden van de stad gepresenteerd: Nijmegen, legerplaats en stad in het achterland van de Romeinse limes door Harry van Enckevort, Jan Kees Haalebos en Jan Thijssen. Ook daarbij staat het tienjarig jubileum van het Bureau Archeologie in het middelpunt.
Op zaterdag 6 mei wordt de tentoonstelling geopend door Paul Depla, wethouder Ruimtelijke Ordening en Cultuur. 'Graven naar Nijmegen' is van 2 mei t/m 27 mei te zien in het gemeentelijk informatiecentrum Open Huis, Korte Nieuwstraat 6 in Nijmegen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie