Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste winst Michel Schaap in Citroën Saxo Cup

Datum nieuwsfeit: 07-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT / AUTOSPORT

NK Radio 538 Citroën Saxo Cup

Eerste winst Schaap in Citroën Saxo Cup

Francorchamps, 7 mei 2000. Routinier Michel Schaap (Valkenburg-ZH) wist de tweede ronde in de Radio 538 Citroën Saxo Cup op geroutineerde wijze naar zich toe te trekken. Op het Belgische circuit van Spa-Francorchamps werd de pas 17-jarige Danny van Dongen (Zandvoort) zeer knap tweede, voor plaatsgenoot Dillon Koster. In het Nederlands kampioenschap leidt de Purmerender Erik Struylaart, winnaar van de eerste race in Zandvoort. Echter in de Ardennen reikte de coureur niet verder dan de vierde positie.

Voor vele rijders was het de eerste maal dat een bezoek werd gebracht aan het als zwaar en moeilijk bekende Spa-Francorchamps. Het kwalificeren voor de meest ideale startpositie ging het best af voor Schaap. De routinier, met al tien jaar ervaring in Citroën Cups, reed voor de tweede maal in het Belgische heuvelland. Jongeling Van Dongen nestelde zich verrassend op de tweede startpositie voor Plugge, Cleynhens en de dit jaar debuterende Frankenhout.
Evenals tijdens de Paasraces op Zandvoort, ging het tijdens de eerste ronde in België weer mis. Friezin Sandra Douma parkeerde haar Saxo zo hard in de vangrail, dat een bezoekje aan het ziekenhuis nodig was. Na controle bleek er niets aan de hand. De race werd echter direct stilgelegd en een herstart volgde. Waar Van Dongen zich na de eerste start verschakelde en terugviel, pakte hij na het tweede begin de draad direct goed op. De Belg Cleynhens lag nog wel even tweede, maar halverwege de eerste ronde stelde de 17-jarige orde op zaken en ging achter leider Schaap aan. Achter het leidende trio reed Koster na de eerste doorkomst al op een vierde stek. De Zandvoorter herstelde zich derhalve uitstekend na een miserabele training (12e). "Na de eerste start wilde ik voorzichtig beginnen, belangrijkste was het uitrijden. Daardoor verknalde ik het een beetje", aldus de systeembeheerder. "Maar de tweede start ging prima, ik vond direct aansluiting en door een goed slipstream gevecht kon ik buitenom twee Saxo's passeren." Tegen het einde van de wedstrijd werd Koster nog onder druk gezet door Cleynhens. De Belg verremde zich echter bij de 'busstop' en werd uiteindelijk vijfde. Ook Struylaart drong nog aan, Koster maakte zich echter breed en hield de leider in het kampioenschap op de vierde plaats. Aan de kop van het veld gebeurde niet zo veel. Schaap leidde soeverein met Van Dongen daarachter. "Hij (Van Dongen-red) probeerde het nog wel een keer, reed even naast mij, maar ik hield het gas er stevig op", vertelde de blije Schaap na afloop. De jonge Zandvoorter straalde echter ook van oor tot oor. "Ja, wat wil je. Eerst verknal ik bij die eerste start. Vervolgens dus gelukkig die tweede keer en dan op een voor mij wildvreemd circuit zomaar tweede." Nou zomaar kreeg Van Dongen het niet cadeau. Na een formidabele training reed de coureur zonder rijbewijs een geweldige wedstrijd. Op de vraag wat hij van het circuit vond, antwoordde hij: "Wat een super baan." Ongetwijfeld denkt Sandra Douma daar anders over... .

Uitslag:

1. Schaap (Valkenburg-ZH), 5 ronden in 15:09.073 (137,969 km/uur); 2. Van Dongen (Zandvoort), op 1.647; 3. Koster (Zandvoort), op 3.879; 4. Struijlaart (Purmerend), op 4.206; 5. Cleynhens (Bel), op 9.786; 6. Smit (Zuid-Scharwoude), op 10.956.

Stand kampioenschap (na 2 races):

1. Struylaart 35; 2. Schaap 34; 3. Cleynhens 26; 4. Bertram (Loosdrecht) 23; 5. Kuus (Muiderberg) 19; 6. Van Dongen 18.

Volgende wedstrijd: 12 juni, Pinksterraces, Circuit Park Zandvoort

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie