Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PvdA-conferentie over voedselveiligheid in Utrecht

Datum nieuwsfeit: 08-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PVDA-EURODELEGATIE/TWEEDE-KAMERFRACTIE PVDA
Brussel/Den Haag, 20 april 2000

 

MAANDAG 8 MEI: PVDA-CONFERENTIE OVER VOEDSELVEILIGHEID

Salmonella, gekke koeien, antivries in onze wijn. Regelmatig verschijnen berichten over affaires waarbij de veiligheid van ons voedsel in het geding is. PvdA-Europarlementariër Dorette Corbey en de PvdA-kamerlid Harm Evert Waalkens houden daarom op maandag 8 mei de conferentie 'Weet wat je eet'. Dit doen zij met medewerking van de Consumentenbond. Tijdens de conferentie wordt samen met minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij gedebatteerd over verschillende aspecten van voedselveiligheid.

Met het wegvallen van de grenzen in Europa is de zorg voor voedselveiligheid meer dan ooit een Europese zorg geworden. Op het bord van het Europees Parlement liggen verschillende actuele voedsel vraagstukken. De BSE-crisis heeft geleid tot een roep om etikettering waarbij het land van herkomst op het product vermeld zou dienen te worden. Een tweede actueel thema is de introductie van genetisch gemodificeerd voedsel. Om lijn te brengen in de verschillende dilemma's rondom voedselveiligheid heeft de Europese Commissie in januari een Witboek gepresenteerd. Het Witboek bevat ruim 80 voorstellen waarover de komende drie jaar besloten moet worden. Kern van de voorstellen is dat de verantwoordelijkheid voor de veiligheid van voedsel bij de producenten en fabrikanten komt te liggen. Tijdens het hele proces van productie, verwerking, transport en handel moet de kwaliteit voorop staan: kwaliteitsbewaking van boer tot bord.

De conferentie 'Weet wat je eet' duurt van 13.00 tot 17.00 uur en vindt plaats in Florin & Firkin aan de Nobelstraat 2-4 in Utrecht. Iedereen die interesse heeft om mee te dicussiëren over voedselveiligheid, is van harte welkom.

 

Voor meer informatie: Marije Laffeber, voorlichter PvdA-Eurodelegatie 070-318 2787

 

PROGRAMMA PVDA-CONFERENTIE 'WEET WAT JE EET'

MAANDAG 8 MEI, UTRECHT

13.00 uur:

Welkom door Dorette Corbey

13.05 - 13.15 uur:

Korte inleiding door Harm Evert Waalkens en Rinske van Duifhuizen, campagneleider voeding bij de consumentenbond

13.15 - 14.45 uur: 

Werkgroepen:

 - 'Consumer concerns' bij gentechnologie in voeding (voorzitter: Rinske van Duifhuizen)


- Voorzorgprincipe en normering (voorzitter: Frans Brom, secretaris van de European Society for Agricutural and Food       Ethics                  

- Ketenbeheersing, etikettering en keuring (voorzitter Harm Evert Waalkens)
14.45 uur:

Pauze

15.00-15.15 uur:  

Lezing over voedselveiligheid door Laurens Jan Brinkhorst, minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

15.15 -16.00 uur:

Paneldiscussie onder voorzitterschap van Lennart Booij over de rol van een Europees voedselbureau met Laurens Jan Brinkhorst, Felix Cohen (directeur consumentenbond), Dorette Corbey, Miriam van Gool (campagnemedewerker biodiversiteit bij Greenpeace), Gert Schipper (coöordinator bij de voedingsafdeling van Unilever) en Harm Evert Waalkens

16.00 uur

Pauze

16.15 - 17.00 uur:

Vervolg paneldiscussie

17.00 - 17.15 uur:

 Conclusies en formulering politieke prioriteiten

 

 

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie