Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

CBS: rechtskundige diensten blijven groeien

Datum nieuwsfeit: 08-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Rechtskundige diensten blijven groeien

Sinds 1995 is het aantal ondernemingen dat zich bezighoudt met rechtskundige dienstverlening gestegen van 2 140 naar 2 797. Daarbij gaat het alleen om ondernemingen met twee of meer werkzame personen. Ook zijn rechts- en wetswinkels niet in dit cijfer meegeteld.

Rechtskundige diensten: aantal ondernemingen, 1998

Rechtskundige dienstverlening kent vele specialismen. Er zijn op dit terrein dan ook verschillende soorten ondernemingen actief. Zo bieden op rechtskundig gebied advocaten-, notaris- en deurwaarderskantoren hun diensten aan. Verder zijn rechtskundige adviesbureaus, stichtingen rechtsbijstand en rechts- en wetswinkels actief. Ook verlenen octrooi-, merken- en modellenbureaus rechtskundige diensten.

8% meer personeel

Bij de rechtskundige diensten werkten in 1998 ruim 35 000 personen. Over alle diensten gerekend, groeide dit aantal tussen 1997 en 1998 met 8%. Bij de notariskantoren - goed voor 10 000 arbeidsplaatsen in 1998 - was de groei maar half zo groot.

Rechtskundige diensten: werkzame personen

In 1998 was de netto-omzet in de branche 5,1 miljard gulden, tegen 4,9 miljard in 1997. In de gehele branche groeide de omzet met 3,9%. Bij de notariskantoren nam de omzet licht af. Bij de deurwaarderskantoren daarentegen groeide hij met ruim 7%.

Rechtskundige diensten: netto omzet

Omzet per werknemer gedaald

Over alle rechtskundige diensten genomen, is van 1997 op 1998 de omzet per werkzame persoon licht gedaald. De rechtskundig adviesbureaus vormen een uitzondering: hier daalde de omzet per persoon met ruim 16%.

Tussen 1995 en 1998 steeg de omzet per persoon in de branche met bijna 4%. De deurwaarderskantoren deden het in dit opzicht het best. Hier nam de omzet per persoon toe met tegen de 11%.

Bij de octrooibureaus en de stichtingen voor rechtsbijstand daarentegen is de netto-omzet per werkzame persoon in de periode 1995-1998 alleen maar gedaald. Bij de octrooibureaus bedroeg de daling in deze periode bijna 18%.

Rechtskundige diensten: netto-omzet per werkzame persoon

Harry Eggen

Voor meer informatie: (infokrv@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2000 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 08 mei 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie