Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UNICEF-directeur op Salt2000: hoger IQ dankzij jodiumsucces

Datum nieuwsfeit: 08-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

UNICEF

Kinderen wereldwijd hoger IQ dankzij jodiumsucces

Datum uitgave: 08-05-2000

Directeur Bellamy en Roger Moore namens UNICEF op Wereld Zout Symposium in Den Haag
KINDEREN WERELDWIJD NU HOGER IQ DAN IN 1990
DANKZIJ JODIUM-SUCCES

Door grootschalige toevoeging van jodium aan consumptiezout zijn kinderen de afgelopen tien jaar gemiddeld intelligenter geworden. Dat zegt UNICEF-directeur Carol Bellamy vandaag in haar openingsrede tijdens Salt2000, het mondiale zoutsymposium dat tot 11 mei in Den Haag gehouden wordt. Jodium is essentieel voor een volwaardige ontwikkeling van de hersenen van kinderen. Het gemiddeld IQ is bij bevolkingsgroepen met jodiumtekort tot 10 punten lager dan bij groepen die wel voldoende jodium krijgen. Jodiumgebrek van de moeder is de belangrijkste oorzaak van te voorkomen aangeboren handicaps. In ontwikkelingslanden was in 1990 voor nog geen 20% van de inwoners gejodeerd zout beschikbaar; nu gebruikt naar schatting 70% van de wereldbevolking zout waaraan jodium is toegevoegd. Dat is een magnifiek resultaat. Het betekent dat kinderen intelligenter zijn, hun school af kunnen maken en betere perspectieven hebben, aldus Bellamy tijdens Salt2000.

Naast UNICEF-directeur Bellamy maakt Roger Moore, goodwill-ambassadeur van UNICEF, zijn opwachting tijdens Salt2000. Tijdens een persconferentie op woensdag 10 mei (15.00 uur in het Nederlands Congres Centrum, Van Ruysdael Hall) zal Roger Moore zijn betrokkenheid bij het wereldwijd uitbannen van jodiumtekorten, toelichten. Later die dag verzorgt Moore een speech voor alle congresgenodigden.

Samen met vertegenwoordigers van de zoutindustrie zal UNICEF-directeur Bellamy op maandag
8 mei tijdens een persconferentie (14.30 uur in het Congres Centrum, Vermeer Hall) uitleg geven over afspraken over verdere samenwerking tussen de zoutindustrie, UNICEF en andere partners.
Vooruitgang
Tijdens de Wereldtop voor kinderen in 1990 spraken regeringsleiders van meer dan 70 landen af om in 2000 wereldwijd voor iedereen gejodeerd zout beschikbaar te krijgen. Sindsdien is enorme vooruitgang geboekt. In 1990 kreeg minder dan 20% van de inwoners van ontwikkelingslanden zout met jodium; inmiddels is dat percentage enorm gestegen en gebruikt 70% van de wereldbevolking gejodeerd zout. Een van de positieve voorbeelden is China. In 1995 had slechts 39% van de bevolking toegang tot zout met jodium; inmiddels is dat aantal gestegen tot 89%. Sinds 1993 is de eeuwenoude zoutindustrie gemoderniseerd en ingericht op het toevoegen van jodium aan zout. Recent heeft Akzo Nobel toegezegd om aan zoutproducenten technische assistentie te verlenen. Meer dan 1 miljard Chinezen, van wie vele miljoenen kinderen profiteren nu van gejodeerd zout.
Nieuwe wereldwijde beweging
De samenwerking bij het uitbannen van jodiumtekorten tussen tal van ontwikkelingsorganisaties, UNICEF, WHO, regeringen, zoutproducenten en een service-organisatie als Kiwanis International, is volgens Carol Bellamy een schoolvoorbeeld van hoe de situatie van kinderen wereldwijd structureel kan worden verbeterd. Bellamy lanceerde dit weekend in Zuid-Afrika, tezamen met Nelson Mandela en zijn vrouw Graça Machel, plannen voor een nieuwe en ambitieuze wereldwijde beweging voor de rechten en het welzijn van kinderen. In dit verbond moeten leiders uit de politiek, wetenschap, zakenwereld, media, sport en andere sectoren veel meer samen gaan werken aan een concrete, drastische verbetering van het welzijn en de levensomstandigheden van kinderen wereldwijd.

Ondanks het succes van de afgelopen tien jaar, ontbeert nog steeds 30% van de wereldbevolking gejodeerd zout. In 36 landen met een gezamenlijke bevolking van anderhalf miljard mensen, gebruikt minder dan de helft gejodeerd zout. In verschillende landen in Centraal en Oost-Europa blijkt dat het jodiumtekort de laatste jaren dramatisch is opgelopen, met alle gevolgen voor de gezondheid en ontwikkeling van mensen van dien.
Mensen met een jodiumgebrek hebben een grotere kans op aandoeningen als krop, ontwikkelen een gemiddeld lager IQ en lopen een geestelijke achterstand op. Naast negatieve individuele gevolgen, heeft dit ook grote gevolgen voor de ontwikkeling en welvaart van hele landen. Jodiumtekort is op zich relatief eenvoudig te voorkomen: een mens heeft gedurende zijn leven in totaal aan slechts één theelepel jodium genoeg.

Ruim 800 zoutspecialisten uit meer dan 50 landen zullen tijdens Salt2000 behalve over zout en gezondheid over tal van technische en geologische onderwerpen confereren. Dit 8ste Wereld Zout Symposium vindt plaats in het Nederlands Congres Centrum in Den Haag en wordt georganiseerd door Akzo Nobel onder auspiciën van de Europese Associatie van Zoutproducenten.


Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie