Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Antwerpse kooplieden in Amsterdamse 1578-1630

Datum nieuwsfeit: 08-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


5 mei 2000
Antwerpse kooplieden aan Amsterdamse stapelmarkt (1578-1630)

Geen bijzondere rol voor Antwerpse kooplieden

Antwerpse kooplieden hadden - anders dan vaak gedacht werd - geen bijzondere rol in de Amsterdamse handel rond 1600. Zij onderscheidden zich niet noemenswaardig van hun Amsterdamse collega's. Dit blijkt uit het onderzoek van drs. Oscar Gelderblom. In zijn proefschrift geeft Gelderblom een beeld van de gang van zaken aan de Amsterdamse stapelmarkt tussen 1578 en 1630. Op 8 mei promoveert hij aan de Utrechtse Letterenfaculteit.

Historici twisten al meer dan honderd jaar over de rol die Zuid-Nederlandse kooplieden speelden bij de opkomst van Amsterdam als centrum van de wereldhandel aan het einde van de zestiende eeuw. Sommigen menen dat een kleine Antwerpse koopsmanselite een belangrijke voortrekkersrol heeft vervuld bij de ontwikkeling van Amsterdam; anderen menen dat Antwerpse kooplieden vooral reageerden op de mogelijkheden die Amsterdam bood.

Gezamenlijke inspanningen

Gelderblom laat in zijn proefschrift - gebaseerd op nieuw, uitgebreid bronnenonderzoek - zien dat de meeste Antwerpse kooplieden die naar Amsterdam kwamen aan het begin stonden van hun loopbaan in de internationale warenhandel. 'De Zuid-Nederlandse kooplieden onderscheidden zich dus niet, zoals eerder wel werd gedacht, door de introductie van nieuwe markten of produkten, maar werkten net als hun Amsterdamse collega's aan het opbouwen van hun handelsonderneming. De bijdrage van zowel Zuid- als Noord-Nederlandse kooplieden aan de commerciële expansie van Amsterdam lag niet in de uitzonderlijke kwaliteiten van enkelingen, maar in de activiteiten van vele honderden beginnende kooplieden, zowel Antwerpse als Amsterdamse'.

Maandag 8 mei, 14.30 uur
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promotie: 'Zuid-Nederlandse kooplieden en de opkomst van de Amsterdamse stapelmarkt'.
Drs. O.C. Gelderblom, faculteit Letteren

Voorlichter Dominique de Vet

(030) 253 63 57

Home UU Uw reactie Find

Laatst gewijzigd: 08 mei, 2000
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie