Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Mosasaurusschedel eindelijk naar museum in Maastricht

Datum nieuwsfeit: 08-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Afzender: (mail@nhmmaastricht.nl)
Contactpersoon: Douwe Th. de Graaf

Mosasaurusschedel eindelijk naar museum

Datum: 8 mei 2000

Maandag 8 mei wordt de schedel van de eind 1998 in de mergellagen van de Sint Pietersberg ontdekte Mosasaurus overgebracht naar het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Daar wordt in het "Mosalab2000" al enkele weken volop gewerkt aan de andere onderdelen van het 66 miljoen jaar oude fossiel.

Het wordt een bijzonder spectaculair en niet eerder vertoond transport omdat, na overleg met deskundigen uit Polen, Roemenië en de Verenigde Staten, besloten is de schedel samen met een deel van de eronder liggende vuursteenbank te bergen. Alles bij elkaar weegt het gevaarte hierdoor maar liefst circa 6 ton!

Naar verwachting vertrekken dieplader en hijskraan om 10.00 uur onder begeleiding van een politie-escorte vanuit de groeve van de ENCI aan de Lage Kanaaldijk richting museum.
In verband met de omvang van het materieel zal een deel van de route tijdelijk worden afgezet voor alle verkeer.

Omdat het blok te groot is voor de zalen van het museum, wordt het met behulp van een 120 tons hijskraan over het dak van het museum naar de binnenplaats getakeld. Daar zijn inmiddels de nodige voorbereidingen getroffen: in een ruime kuil is een zware, op zes meter lange palen rustende, betonnen fundering aangebracht om te voorkomen dat het gevaarte door zijn gewicht weg zakt in de kleibodem van het vroeger langs het museum stromende riviertje de Jeker.

Nadat de schedel met vuursteenbank en al is geplaatst, zullen medewerkers van het museum en leden van de Nederlandse Geologische Vereniging beginnen met het verder prepareren en conserveren van de naar schatting 1,20 meter lange kaken. Zij vermoeden dat het hier om het grootste exemplaar gaat dat ooit van deze soort Mosasaurus is gevonden.

Uiteindelijk wordt van de nood een deugd gemaakt: er zal op de binnenplaats een nieuwe zaal over deze bijzondere vondst worden gebouwd.

Naar verwachting zal het publiek het resultaat in december kunnen zien. Maar voor het zover is kan iedereen meekijken naar het prepareren en conserveren: niet alleen in het museum zelf, in het "Mosalab2000", maar ook op internet: www.nhmmaastricht.nl.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie