Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Greenpeace toch naar aandeelhoudersvergadering Shell

Datum nieuwsfeit: 09-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Greenpeace Nederland


Amsterdam, 9 mei 2000.

Oliemultinational moet nu ernst maken met investeringen in zonne-energie

GREENPEACE TOCH MASSAAL NAAR VERGADERING SHELL

Zestig vertegenwoordigers van Greenpeace pleiten vandaag op de aandeelhoudersvergadering van Shell in Den Haag voor meer en goedkope zonne-energie. Zij weten zich gesteund door bijna 800 aandeelhouders van Shell die de eis van de milieuorganisatie delen. Ondanks tegenwerking van de oliemultinational hebben de Greenpeace-vertegenwoordigers een volmacht op zak. Daarmee hebben zij het recht de vergadering bij te wonen. Voor de gelegenheid zijn de Greenpeacers keurig in het pak gestoken met het logo van de milieuorganisatie achterop.

Shell liet vorige week weten dat Greenpeace slechts met twee vertegenwoordigers op de aandeelhoudersvergadering mocht komen ondanks het feit dat de organisatie tijdelijk 4400 aandelen bezit. Om toch massaal aanwezig te kunnen zijn heeft Greenpeace de hulp ingeroepen van 780 collega-aandeelhouders, die zich kunnen vinden in de eisen van de milieuorganisatie. Deze groep bezit samen ruim 390.000 aandelen Koninklijke Olie. Een deel van deze aandeelhouders doorliep een tijdrovende en omslachtige procedure waardoor de Greenpeace-vertegenwoordigers officieel gemachtigd werden op de vergadering aanwezig te zijn. Daarnaast besloten tientallen aandeelhouders zelf te komen om uit de eerste hand te horen waarom Shell zo weinig investeert in zonne-energie.

Greenpeace zal de directie van Shell op de aandeelhoudersvergadering verzoeken een miljard gulden te investeren in een mega-zonnefabriek. Zonne-energie kan op korte termijn concurreren met olie en gas. In opdracht van Greenpeace berekende het onderzoeksbureau KPMG dat dit technisch mogelijk is. Voor een echte prijsverlaging van zonne-energie is een fabriek nodig die vijf miljoen zonnepanelen per jaar maakt. Zo'n fabriek kost een miljard gulden. KPMG berekende verder dat een dergelijke grootschalige productie een rendement op geïnvesteerd vermogen van 15 procent oplevert. Dat is hoger dan het gemiddelde rendement van Shell's olie- of gasactiviteiten. Het Greenpeace-plan betekent voor Shell dus een rendabele en veilige investering.

In een reactie op het voorstel van Greenpeace heeft Shell laten weten al erg actief te zijn op het gebied van zonne-energie. De jaarcijfers van de oliegigant over 1999 laten echter een heel ander beeld zien. De totale investeringen van Shell bedroegen toen 9,5 miljard dollar. Hiervan werd slechts 58 miljoen dollar in duurzame energie gestoken. Shell heeft op de zonnecelmarkt een marktaandeel van 2 procent. Greenpeace wil dat Shell eindelijk haar mooie woorden in daden omzet en fors investeert in zonne-energie.

Woensdagochtend verkoopt Greenpeace haar aandelen Shell. Door een optie-constructie wordt winst noch verlies gemaakt op de aandelentransactie.

Kijk ook op www.helpshell.nu (tevens is daar het KPMG rapport in te zien).


Greenpeace Nederland, Keizersgracht 174, 1016 DW Amsterdam, 020 -
4223344, Giro 44, www.greenpeace.nl, (info@ams.greenpeace.org)
disclaimer

ontwerp: studio de nes

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie