Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Disaster Identification Team in de leer bij archeologen

Datum nieuwsfeit: 09-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Onderwerp: Het DVI Team van Rijkswacht Commandant Joan De Winne in de leer op de archeologische site van Ename

Auteur: Geert Vandenbon
E-mail: (Pinguin.Productions@ping.be)
Bedrijf: Pinguin Productions
Adres: Issegem 10 b
Plaats: 9860 Balegem-Oosterzele
Tel.: 09/363.84.40
Fax: 09/363.84.41


- Persconferentie: dinsdag 9 mei 2000 om 11.00 u stipt
- Museum t'Ename, Beaucarnestraat in 9700 Ename-Oudenaarde
- Contact en info: Pinguin Productions (Geert Vandenbon, tel. 09/363.84.40)
Basis perstekst

Het Disaster Victim Identification Team van Commandant Joan De Winne in de leer in Ename

Archeologie is een wetenschap die zich ten doel stelt het verleden van de mens te reconstrueren in al zijn facetten. Op basis van systematisch opsporen, opgraven en interpreteren van materiele overblijfselen, bewaard boven of onder de grond, krijgt de archeoloog inzicht in de menselijke samenleving uit het verleden.

Bijzonder is dat de methoden en technieken die de archeologie op vandaag heeft ontwikkeld ook kunnen gebruikt worden in hedendaags forensisch politie onderzoek.

De studie van menselijk skelet- of crematiemateriaal (fysische antropologie) neemt een bijzondere plaats in binnen de archeologie. Door het verzamelen van de biologische informatie die als het ware van het bot wordt afgelezen verkrijgt men inzicht in sterfteleeftijd en geslacht, de lichaamslengte, bepaalde metrische en erfelijke kenmerken, de gezondheidstoestand en voedingsgewoontes van een skeletindividu. Maar de archeoloog is niet zozeer geonteresseerd in de kenmerken van iin skelet maar wel in de combinatie van de waarnemingen van vele skeletten uit een bepaalde tijd, van een populatie dus.

In forensisch kader daarentegen gaat de interesse van politionele diensten wel uit naar het enkel skeletindividu. Zij stellen als eerste doel de persoon te identificeren en daarbij kunnen technieken als gezichtreconstructie van nut zijn. In hun speurwerk worden ook zij vaak geconfronteerd met menselijke skeletresten waarvan de biologische informatie kan leiden tot identificatie en bepaling van de doodsoorzaak. Niet enkel het botonderzoek zelf is belangrijk. Ook de manier waarop de beenderresten worden opgegraven, geconserveerd en gedocumenteerd, het onderzoek van de omgeving van de vindplaats, de boven- en ondergrond, kan leiden tot significant bewijsmateriaal.

Commandant Joan De Winne en zijn DVI Team heeft een zeer sterke faam opgebouwd bij onderzoek naar misdaden. Ook bij de recente conflicten in de Balkan is het DVI ingezet voor onderzoek van slachtoffers in massagraven en bestaat de mogelijkheid dat een interdisciplinair forensich team op het einde van het jaar opnieuw naar Kosovo wordt gestuurd.

Met het oog daarop gaat de ploeg van Commandant De Winne in de leer bij de archeologen van Ename. Na een theoretische cursus bij professor Bourgeois volgt nu een reeks sessies in Ename met de bedoeling technieken en methoden voor botonderzoek in de praktijk te verfijnen, in functie van misdaad- en gelaatsreconstructie.

De persconferentie van dinsdag 9 mei brengt u meer inzicht in deze opmerkelijke interdisciplinaire samenwerking.

U aanmelden kan via fax (09/363.84.41) of e-mail naar Geert Vandenbon ((Pinguin.Productions@ping.be)).


---

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie