Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Strategische alliantie KPN Mobile en NTT DoCoMo

Datum nieuwsfeit: 09-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Strategische alliantie tussen KPN Mobile en NTT DoCoMo creëert grootste Europese telecomaanbieder van nieuwe generatie mobiele diensten.

KPN Mobile, een van de grootste mobiele aanbieders van Europa, en NTT DoCoMo, een van de grootste mobiele telecombedrijven ter wereld, hebben vandaag aangekondigd een strategische alliantie aan te gaan. Beide bedrijven gaan samenwerken bij de levering en commercialisering van een nieuwe generatie value-added mobiele diensten; ook zullen zij verdere groeimogelijkheden in de Europese mobiele communicatiemarkt onderzoeken.

De partnership is een belangrijk stap in de strategie van KPN Mobile die gericht is op het ontwikkelen van innovatieve mobiele applicaties teneinde uit te groeien tot een totaalleverancier van spraak- en datadiensten en optimaal te profiteren van de convergentie tussen mobiele telefonie en internet. Voor NTT DoCoMo betekent de samenwerking een belangrijke tussenstap bij de tenuitvoerlegging van haar mondiale expansiebeleid.

In het kader van de samenwerking zal NTT DoCoMo een investering van rond EUR
5 miljard doen in KPN Mobile. Deze investering vertegenwoordigd 15% stemrecht. NTT DoCoMo zal ook zitting krijgen in de Raad van Commissarissen van KPN Mobile.

KPN Mobile en NTT DoCoMo zullen trachten de specialistische kennis en ervaring van KPN Mobile in de Europese mobiele communicatiesector te koppelen aan het succes waarmee NTT DoCoMo een van 's werelds grootste mobiele communicatiebedrijven en een van de meest geavanceerde technologische platformen heeft opgezet. De uitrol van UMTS (Derde Generatie mobiele communicatiesystemen, 3G) in Japan loopt momenteel voor op Europa en NTT DoCoMo wil als eerste operator ter wereld in het voorjaar van 2001 UMTS-netwerkdiensten op de markt brengen. NTT DoCoMo heeft al meer dan 6 miljoen abonnees op 'i-mode', de grootste mobiele internetdienst ter wereld.

Een gezamenlijke KPN Mobile/NTT DoCoMo-werkgroep zal tot taak krijgen data- en internetdiensten versneld te introduceren in Europa. Met het oog op de gunstige commerciële perspectieven voor UMTS, gaan KPN Mobile en NTT DoCoMo de haalbaarheid onderzoeken van een mobiele internetfaciliteit voor 3G in Europa, waarbij met gebruikmaking van de 'i-mode' technologie en knowhow van NTT DoCoMo informatiediensten van uiteenlopende aard worden aangeboden. Deze activiteiten zullen KPN Mobile een forse voorsprong op de concurrentie in Europa verschaffen.

KPN Mobile en NTT DoCoMo zullen ook de mogelijkheden tot verdere expansie in de snel groeiende Europese mobiele telecommunicatiesector bestuderen. Hierbij valt te denken aan extra investeringen door NTT DoCoMo in bepaalde Europese markten, via of met KPN Mobile, en verdergaande technologische samenwerking op deze terreinen.

De samenwerking met NTT DoCoMo dient formeel bekrachtigd te worden met de ondertekening van een aantal definitieve overeenkomsten. Partijen verwachten dat de transactie in de komende 6 tot 8 weken zal worden voltooid.

Paul Smits, bestuursvoorzitter van Koninklijke KPN: "Wij zijn erg blij NTT DoCoMo te verwelkomen als onze nieuwe strategische partner en investeerder in KPN Mobile. KPN beschouwt 'mobiel' als een van de groeisectoren samen met Data/IP, internet en mediadiensten en het vaste net. KPN onderzoekt voortdurend de mogelijkheden van strategische groei en we zijn daarom zeer verheugd samen met NTT DoCoMo als mobiele partner onze positie in Europa te kunnen versterken. Met de kennis en expertise van NTT DoCoMo zullen wij in staat zijn belangrijke toegevoegde waarde te creëren voor onze respectievelijke aandeelhouders.

Diederik Karsten, bestuursvoorzitter van KPN Mobile: "Voor KPN Mobile betekent een sterke partner als NTT DoCoMo een uitgelezen kans om onze ambitie te verwezenlijken een van de grootste aanbieders op de Europese markt voor mobiele communicatie te worden. De state-of-the-art technologie die NTT DoCoMo inbrengt in de partnership zal KPN Mobile helpen voorop te blijven lopen bij het introduceren van innovatieve nieuwe generatie mobiele diensten."

Dr. Keiji Tachikawa, President en CEO van NTT DoCoMo: "We hebben de ontwikkelingen in de dynamische Europese markt voor mobiele communicatie op de voet gevolgd. De uitgebreide dekking in de kernmarkten Duitsland, Nederland en België en het hooggeprezen management maken KPN Mobile tot een uitstekende partner waarmee NTT DoCoMo verdere groei binnen het Europese segment kan realiseren."

KPN Mobile werd geadviseerd door ABN Amro en JP Morgan; NTT DoCoMo werd geadviseerd door HSBC.

KPN Mobile is een toonaangevende mobiele telecomaanbieder en leverancier van mobiele spraak- en datadiensten in Europa. KPN Mobile is momenteel een volle dochter van KPN, het grootste telecombedrijf van Nederland, en werd als aparte rechtspersoon opgericht in november 1999. KPN levert een volledig assortiment telecommunicatie- en ICT-diensten aan klanten in Nederland, Europa en andere delen van de wereld. KPN Mobile ontplooit haar hoofdactiviteiten in Nederland, Duitsland en België, maar heeft tevens een belang in mobiele aanbieders in Hongarije, Oekraïne en Indonesië.

NTT DoCoMo is de grootste mobiele telecomaanbieder van Japan. NTT DoCoMo had eind maart 2000 meer dan 29 miljoen abonnees en behaalde over het boekjaar
1998 (ultimo maart 1999) een geconsolideerde omzet van YEN 3,1 biljoen (USD
27 miljard). Het bedrijf werd in juli 1992 opgericht om de mobiele telecomactiviteiten van Nippon Telephone and Telegraph (NTT) over te nemen. Tot de diensten behoren mobiele en PHS-telefonie, semafonie, mobiele satellietcommunicatie en maritieme en luchtvaarttelefonie die landelijk worden aangeboden via negen regionale vestigingen. Het bedrijf heeft verder vestigingen in de Verenigde Staten, Frankrijk en Brazilië. In februari 1999 introduceerde NTT DoCoMo 'i-mode', een dienst voor continue internetverbinding via de mobiele telefoon. NTT DoCoMo wil in het voorjaar van 2001 'derde generatie' mobiele communicatiesystemen op basis van Wideband CDMA (W-CDMA) op de markt brengen. Het bedrijf is genoteerd aan de beurs van Tokio.

Noot voor de redactie (

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie