Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie Utrecht houdt in 1999 12,5 miljoen gulden over

Datum nieuwsfeit: 09-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Utrecht


Persbericht
09 mei 2000

PROVINCIE UTRECHT HOUDT IN 1999 12,5 MILJOEN GULDEN OVER

De provincie Utrecht sluit 1999 financieel af met een overschot op de normale exploitatie van 12,5 miljoen gulden. De verkoop van de aandelen in de UNA leverde de provincie dat jaar 326 miljoen gulden op. Het totale positieve saldo van de rekening over 1999 komt daarmee op 338,5 miljoen gulden.

UNA-gelden
In oktober 1999 hebben provinciale staten , bij de behandeling van de begroting 2000, hun goedkeuring gegeven om de UNA-gelden gedeeltelijk te gebruiken voor de vervroegde aflossing van leningen en het overige risicovrij te beleggen. Met de opbrengsten daarvan is een fonds gevormd: de Provinciale OntwikkelingsReserve (POR). Met de POR kan in de huidige collegeperiode bijna 100 miljoen gulden extra geïnvesteerd worden in groene infrastructuur, grote stedenbeleid, sociale infrastructuur, economische en toeristische ontwikkeling, culturele infrastructuur en mobiliteit.
Meevallers motorrijtuigenbelasting en provinciefonds Het overschot op de normale exploitatie van 12,5 miljoen gulden wordt voor een groot gedeelte verklaard door meevallers bij de motorrijtuigenbelasting en het provinciefonds. Door de gunstige economische ontwikkeling heeft het rijk in 1999 afgezien van het uitvoeren van enkele voorgenomen ombuigingen. Dit leverde de provincie Utrecht een extra meevaller op van 3,4 miljoen gulden. In de begroting 1999 was rekening gehouden met een norm van 3% voor niet te innen bedragen voor de motorrijtuigenbelasting. Deze norm is gebaseerd op landelijke ervaringscijfers. In 1999 bleek dit niet te innen percentage voor de provincie Utrecht slechts op 0,4% te liggen. Dit betekende een extra voordeel op de opcenten van 3,1 miljoen gulden. Ook het aantal in Utrecht geregistreerde auto's steeg in 1999 harder dan verwacht, hetgeen nog eens 2,6 miljoen gulden bijdraagt aan het voordelige saldo.

Beleidstaken
Kleine en soms wat grotere verschillen tussen de begroting en de realisatie van beleidstaken verklaren het overige deel , groot 3,4 miljoen gulden, van het overschot in 1999. Zo is er 1,8 miljoen gulden minder dan geraamd uitgegeven bij het beheer en onderhoud van provinciale wegen en was er een rentevoordeel van 1,3 miljoen gulden als gevolg van de verkoop van de UNA en een gunstiger ontwikkeling van liquiditeiten dan waarmee vooraf rekening was gehouden.
De vervroegde sluiting van slibcomposteringsbedrijf RCR uit Amersfoort heeft in 1999 geleid tot een voor 1999 onvoorziene uitgave van 1,8 miljoen gulden.

Bestuurlijke besluitvorming
GS hebben de jaarrekening op 25 april jongstleden vastgesteld. Op maandag 26 juni '00 stellen provinciale staten de jaarrekening definitief vast. Alle commissies uit de staten zullen in de tussenliggende periode de jaarrekening behandelen voor hun beleidsonderdelen en adviezen uitbrengen voor de plenaire bespreking.
(Voor informatie: peter.vlugt@provincie-utrecht.nl, 030 - 258 31 96)


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie