Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Koningin opent nieuwe vergistingsinstallatie in Groningen

Datum nieuwsfeit: 09-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksvoorlichtingsdienst
Het Koninklijk Huis


09/05/00 Koningin opent nieuwe vergistingsinstallatie in Groningen

Hare Majesteit de Koningin opent op dinsdag 9 mei 2000 de was- en vergistingsinstallatie van VAGRON in Groningen. Jaarlijks wordt hier ongeveer 230.000 ton huishoudelijk afval verwerkt. De nieuwe was- en vergistingsinstallatie kan per jaar 90.000 ton organisch afval, afkomstig na verwerking in de scheidingsinstallatie van Vagron, omzetten in biogas. Deze energie wordt voor eenderde gebruikt voor de eigen energievoorziening; tweederde wordt geleverd aan het openbare elektriciteitsnet. Dankzij dit verwerkingsconcept resteert nog maar 10 % van de oorspronkelijke hoeveelheid afval.

Het organisch afval wordt via de huisvuilscheidingsinstallatie naar de was- en vergistingsinstallatie getransporteerd. Dit afval gaat eerst naar de wasinstallatie, waar grote hoeveelheden water worden toegevoegd. Door een combinatie van mechanische bewerkingen ontstaan drie verschillende deelstromen: zand, grove 'inerte' fractie zoals glas, steen, grind en aardewerk - dat hergebruikt wordt o.a. in de wegenbouw - en de zogeheten organische natte fractie (ONF). Deze ONF wordt vergist in een industrieel proces. In dit proces worden optimale condities geschapen om bacterien die afval omzetten in biogas, maximaal hun werk te laten doen. Met dit biogas wordt energie opgewekt.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie