Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Uitzaaiingen darmkanker doelwit ingepakt medicijn

Datum nieuwsfeit: 10-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen


Periode 8 t/m 14 mei 2000
Uitzaaiingen darmkanker doelwit van ingepakt medicijn Onderzoek
Radio-isotopenonderzoek brengt diastolische hartfunctie in kaart Uitzaaiingen darmkanker doelwit van ingepakt medicijn Vakbonden concurreren om elkaars leden
Meer risico in subsidieverstrekking leidt tot minder zorg Hardnekkig zeeschuim is in principe goed afbreekbaar Personalia
Wiggers hoogleraar Chirurgische oncologie
Agenda
Ivor Grattan-Guinness over Daniel Bernoulli (1700-1782) en de mechanica in de 18e eeuw
De Avant-garde in het Noorden van Nederland en het Noordwesten van Duitsland
Creatief met grondwater

Uitzaaiingen darmkanker doelwit van ingepakt medicijn

Jaarlijks wordt in Nederland bij 8000 mensen darmkanker vastgesteld. Uitzaaiingen naar de lever maken deze kanker zeer moeilijk te behandelen. Eigenlijk reageren deze uitzaaiingen alleen op fluoropyrimidines als 5-fluorodeoxyuridine (FUdR). Deze cytostatica hebben echter forse bijwerkingen. Gerben Koning verpakt ze daarom in liposomen (vetblaasjes) die ze keurig op de plaats des onheils afleveren. Dat vergroot de effectiviteit en selectiviteit van het medicijn. Koning promoveert 10 mei 2000 aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Liposomen zijn vetblaasjes van (sub)microscopische afmetingen. Ze bestaan uit een dubbele laag vetmoleculen die een watercompartiment omsluiten. Door antilichamen aan het liposoom te koppelen die zich alleen aan tumorcellen binden, kunnen zij gericht naar een tumor worden gestuurd. Koning maakte van het FUdR een zogenoemde 'pro-drug' die gemakkelijk in de liposoommembraan opgenomen kan worden. Een prodrug is zelf niet werkzaam, maar moet eerst worden omgezet tot het actieve geneesmiddel. Zodra de liposomen zich aan het oppervlak van de tumorcel hechten, zal de prodrug overgaan van de liposoommembraan naar de membraan van de tumorcel. In de cel wordt het vervolgens omgezet in FUdR, dat daar zijn dodelijke werk kan gaan doen. "Omdat liposomen niet overal in het lichaam kunnen komen krijg je minder bijwerkingen," legt Koning uit. "De bloedvaten in normaal weefsel laten namelijk geen liposomen door. In tumoren zijn de bloedvaten echter nog volop in ontwikkeling en vertonen daardoor vaker lekkage. Liposomen zullen de bloedbaan vooral hier verlaten en zich ophopen in de tumor." Voorlopig gooien afweercellen (macrofagen) in lever en tumor echter nog roet in het eten. Uit het onderzoek van Koning blijkt ook dat deze cellen het merendeel van de liposomen wegvangen voordat ze de tumorcellen bereiken.

Nadere informatie over de promotie

Koning (Enschede, 1970) studeerde biologie in Utrecht. Hij verrichtte zijn promotieonder-zoek bij de disciplinegroep Fysiologische chemie van de RUG, binnen het Groningen University Institute for Drug Exploration (GUIDE). Het onderzoek werd gefinancierd door de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds. Koning is tegenwoordig als postdoc werkzaam bij de disciplinegroep Biofarmacie en Farmaceutische technologie van de Universiteit Utrecht.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie