Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Belast of onbelast, dat was de vraag'

Datum nieuwsfeit: 10-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ernst & Young

Nieuws
Belastingadviseurs
Belast of onbelast, dat was de vraag

Gebruikelijk is dat assurantiekantoren provisies ontvangen van door hen afgesloten verzekeringen. Ook als die ten behoeve van de eigen werknemers worden afgesloten. Een bepaald kantoor betaalde de provisie geheel door aan de betrokken werknemers. Bij een boekenonderzoek van de Belastingdienst bleek dat over die doorbetaalde provisies geen loonbelasting en sociale verzekeringspremies waren ingehouden. De controlerend ambtenaar pleegde hierover telefonisch overleg met een collega en deelde daarna aan de administrateur van het kantoor mee dat de betreffende provisies onbelast waren. De volgende dag liet het kantoor aan haar werknemers weten dat de provisies niet opgegeven hoefden te worden voor de inkomstenbelasting. Maar twee dagen later belde de controlerend ambtenaar alsnog op met de mededeling dat er toch loonbelasting en premies over de provisies moest worden betaald. Er volgde een naheffingsaanslag. Dat pikte het kantoor niet en ging in beroep.

Het Gerechtshof Amsterdam heeft nu beslist dat het kantoor aan de mededeling van de controlerend ambtenaar het vertrouwen mocht ontlenen dat de uitbetalingen van de provisies aan haar werknemers onbelast konden plaatsvinden. Er was sprake van een bewuste standpuntbepaling, waarop volgens het hof niet meer kon worden teruggekomen. Er hoefde geen belasting en premies te worden betaald.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie