Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ybema: bedrijven vertonen geen leunstoelgedrag

Datum nieuwsfeit: 10-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MINISTERIE EZ

www.minez.nl

MIN EZ: ybema: bedrijven vertonen geen leunstoelgedrag

Ministerie van Economische Zaken
Berichtnaam: Persbericht
Nummer: 079
Datum: 10-05-2000

STAATSSECRETARIS YBEMA: 'BEDRIJVEN VERTONEN GEEN LEUNSTOELGEDRAG'

Staatssecretaris Gerrit Ybema van Economische Zaken vindt niet dat het Nederlandse bedrijfsleven 'leunstoelgedrag' vertoont en dat het bij investeringen in ontwikkelingslanden alleen de hand ophoudt voor subsidies van ontwikkelingssamenwerking. Hij is het op dit punt dus niet eens met minister Herfkens van Ontwikkelingssamenwerking die dit afgelopen zaterdag tijdens een lezing bij de Spinoza-stichting stelde. Ybema zei dit vanmorgen in een toespraak voor het eerste Nationaal Sustainability congres over duurzaam ondernemen in Zeist. Letterlijk zei hij:
'Ik weet uit ervaring dat veel Nederlandse bedrijven zaken doen in ontwikkelingslanden. Wel moeten we realistisch blijven, want sommige ontwikkelingslanden zijn nu eenmaal te risicovol voor ondernemers. Willen we als overheid die landen ondersteunen, dan zullen we het Nederlandse bedrijfsleven op deze moeilijke markten toch met bijvoorbeeld garanties een steuntje in de rug moeten geven. Anders dan minister Herfkens beweert, ligt hier wel degelijk een taak voor de overheid'.
Ybema vermeldde verder enige maatregelen die de overheid zal nemen om het proces van maatschappelijk ondernemen te ondersteunen. Zo zal het ministerie van Economische Zaken samen met VNO/NCW in september een campagne beginnen om de aangepaste OESO-richtlijnen voor multinationale ondernemingen (die volgende maand officieel van kracht worden en die ook gaan over maatschappelijk verantwoord ondernemen) bekend te maken bij het Nederlandse bedrijfsleven. Ook gaat EZ het eigen financiële instrumentarium ter bevordering van export en investeringen tegen het licht houden. Bekeken zal worden hoe normen op het gebied van milieu en fundamentele sociale normen betrokken kunnen worden bij de beoordeling van subsidie-aanvragen.
Noot van de redactie: inlichtingen bij Paula de Jonge, tel: (070) 379 75 52


10 mei 00 13:46

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie