Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Noord-Holland stimuleert 'quick scan' duurzaam ondernemen

Datum nieuwsfeit: 10-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Noord-Holland

PERSBERICHT, woensdag 10 mei 2000

Minder kosten door milieuzorg
Provincie stimuleert bedrijven tot 'quick scan' duurzaam ondernemen
De provincie Noord-Holland start 31 mei de stimuleringsregeling 'duurzaam ondernemen' voor bedrijven. In het kader van deze regeling kunnen bedrijven onderzoek laten uitvoeren naar bedrijfsmilieumaatregelen. Uitgangspunt is dat een bedrijf het onderzoek zelf betaalt als de kosten ervan op korte termijn worden terugverdiend. Als de besparingen echter tegenvallen, betaalt het bedrijf niets: 'no cure, no pay'. De provincie en een onderzoeksbureau nemen dan de kosten voor hun rekening. De provincie reserveert hiervoor 225.000 gulden uit het Provinciaal Afvalstoffenfonds. Naar verwachting zullen binnen één jaar circa
150 bedrijven aan de regeling deelnemen.

Noord-Hollandse bedrijven kunnen het milieu sparen zonder dat het geld kost. Sterker nog: maatregelen op het gebied van afvalstoffen, energie en water leveren vaak geld op. Bij veel bedrijven ontbreekt echter het inzicht in de eigen mogelijkheden tot besparen waardoor veel kansen blijven liggen. De provincie Noord-Holland heeft vanuit haar beleid om duurzame ontwikkeling te bevorderen het initiatief genomen om hier iets aan te doen. Via de stimuleringsregeling 'quick scans duurzaam ondernemen' kunnen bedrijven onderzoek laten uitvoeren door een extern adviesbureau. De 'no cure, no pay' formule verlaagt voor bedrijven de drempel om onderzoek te laten uitvoeren.
De stimuleringsregeling is door de provincie Noord-Holland in samenwerking met gemeenten ontwikkeld. De regeling is gericht op bedrijven waarvoor gemeenten vergunningverlenend gezag zijn. De gemeenten spelen daarom een belangrijke rol om bedrijven te stimuleren aan de regeling deel te nemen. In aanmerking komen bedrijven met tenminste 10 werknemers: onder deze grens is het besparingspotentieel te gering. De bovengrens ligt bij maximaal 250 werknemers: nog grotere bedrijven hebben voldoende eigen financiële middelen voor onderzoek.

Een 'quick scan' is een kort onderzoek waarmee concrete mogelijkheden voor duurzaam ondernemen in kaart worden gebracht. Het onderzoek leidt tot een lijst met maatregelen die een bedrijf zeker kan invoeren. Veelal gaat het om een uitgekiend gebruik van grondstoffen, energie en water. Ook het voorkomen van afvalstoffen levert een kostenbesparing op. Afval afvoeren wordt steeds duurder, maar ook waardevolle grondstoffen verdwijnen vaak onnodig in de afvalcontainer.
De provincie Noord-Holland zal de stimuleringsregeling over een jaar evalueren om te zien of de regeling aan de verwachtingen voldoet.


* Inlichtingen: Edwin Rem, tel. (023) 514 45 27

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie