Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitslag Geleense Milieuprijs 2000

Datum nieuwsfeit: 10-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Geleen


Gemeente Geleen

Felicitaties door wethouder Geenen aan echtpaar Hartsema-Goertz en aan de heer Beckers van Kelders Dakmaterialen B.V.

Adoptieplan voor projecten/straten/scholen in combinatie met het gebruik van gekleurde vuilniszakken. Zo luidde officieel de inzending van het echtpaar Hartsema-Goertz waarmee zij de milieuprijs 2000 in de wacht sleepten.
Gelet op eerdere acties zoals in de wijk Votulast in Utrecht en schoonmaakwerkzaamheden in de wijk St. Marten in Arnhem, is dit idee geen primeur voor Nederland. Desalniettemin staat de jury zeer positief tegenover dit idee aangezien het adopteren van projecten of straten een belangrijke impuls kan betekenen voor sociale vernieuwing en het vergroten van de leefbaarheid op wijkniveau. Naast bewustwording is het belangrijk dat mensen in hun eigen omgeving betrokken raken bij initiatieven op milieugebied ter voorkoming van vervuiling zoals graffiti, hondenpoep, slecht onderhouden straatmeubilair, fietswrakken en zwerfvuil.
In de inzending wordt voorts melding gemaakt van het promoten van gekleurde vuilnisbakken in de vorm van dieren. Door de jury wordt dit aspect gezien als een concrete uitvoeringsmaatregel in samenhang met het adoptieplan.
Ten aanzien van de gekleurde, en in de vorm van dieren uitgevoerde vuilnisbakken wordt opgemerkt dat het educatieve element hiervan groot is. Nadeel van een dergelijke inzamelvoorziening is de vandalisme-gevoeligheid. Momenteel ontwikkelt de gemeente beleid dat er op gericht is om in elke wijk een retourette (een soort inzamelpretparkje voor recyclebare afvalmaterialen) in een supermarkt onder te brengen. De speelse sfeer met educatieve elementen maken de retourette voor met name kinderen een trekpleister. De retourette is een formule die op grond van praktijkervaring een impuls geeft aan gescheiden afvalinname. Naast oud papier, glas en kleding - voor welke fracties in deze gemeente al een afzonderlijk inzamelsysteem operationeel is - kan bij een retourette eenvoudig blik, kunststof flacons en drankverpakkingen aangeboden worden. Hierdoor maakt een retourette een verdergaande mate van scheiding van huishoudelijk afval mogelijk dan thans op grond van de brengvoorzieningen mogelijk is. Dit is zeker in het kader van de individualisering van afvalstoffentarieven (tariefdifferentiatie) van groot belang. Op grond hiervan en gezien de tendens om ondergrondse inzamelvoorzieningen te realiseren, komt het voorstel tot het introduceren van gekleurde vuilnisbakken niet voor praktische toepassing in deze gemeente in aanmerking.

De jury van de Geleense Milieuprijs 2000 bestond uit:


-de heer P. Geenen (voorzitter), wethouder Stadsbeheer en Milieu;
-mevrouw drs. ing. Y. de Bie, namens de Kamer van Koophandel Zuid- Limburg;

-de heer J. van der Meulen, namens de commissie Stadsbeheer en Milieu;
-de heer J. Vroemen, namens Regionale Inspectie Milieuhygiëne;
-de heer H. Bemelmans, namens de Stichting Milieufederatie Limburg;
-de heer A. Bemelmans, namens Natuur- en Milieuoverleg Geleen.
Een eervolle vermelding kent de jury toe aan de 2 overige, genomineerde voorstellen, te weten:

Kelders Dakmaterialen B.V.
voor toepassing van mos sedumdakbedekking

en

de heer L. Vervoort
voor het inrichten van permanente schepplaatsen voor compost

Voor het jury-rapport bel met de heer Jos Jansen tel: 046-47 84 751


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie