Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bijdrage PvdA aan debat over cellentekort

Datum nieuwsfeit: 10-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Den Haag, 10 mei 2000

HOOFDPUNTEN UIT DE BIJDRAGE VAN DESIRÉE DUIJKERS (PVDA) AAN HET ALGEMEEN OVERLEG OVER DE CAPACITEITSPROBLEMATIEK IN HET GEVANGENISWEZEN

Cijferproblematiek

Kan de minister garanderen dat hij over drie maanden niet weer met andere cijfers komt? Waarom heeft de minister deze sterke wijzigingen in behoefte niet zien aankomen? Klopt het prognosemodel wel, al jaren is er gedonder over de cijfers? Spreken over een evenwicht is het verhullen van miscalculatie bij het gevangeniswezen.

Capaciteitsproblematiek

Hoe denkt de minister de blijvende tekorten op te lossen bij de jeugdplaatsen en TBS-bedden? Hoe zit het met de uitbreiding van het aantal plaatsen voor sociale opvang en crisisopvang van jeugdigen? Gelet op de verrekening van de taakstelling van 115 miljoen in het aantal cellen betekent dat wij chronisch te kort houden?

Oplossen capaciteitsproblematiek

Uitgangspunt handhaven dat de volledige straftijd uitgezeten dient te worden. De overheid dient geloofwaardig te blijven in het opleggen van haar straffen. Een gedetineerde die voor 12 maanden cel veroordeeld wordt, kan na driekwart van zijn tijd vervroegd in vrijheid gesteld worden bij goed gedrag. Het nog eerder vrijgelaten worden om andere redenen dan als onderdeel van het penitentiair programma maakt de strafoplegging door de rechter ongeloofwaardig. De heenzendingen aan de achterdeur kan in extreme gevallen een oplossing zijn voor de beheersproblematiek. En niet, zoals nu, langzamerhand als regulier beleid. Vanaf het begin maximale inzet van alternatieve straffen, ook in het kader van penitentiair programma en maatregelen. De minister dient alles in het werk te stellen om dit te realiseren. Zijn er ruimere mogelijkheden om de bestemmingen van inrichtingen flexibeler te organiseren? Bovendien moet vermeden worden dat de geloofwaardigheid van ons Nederlands rechtsstelsel ter discussie komt.

De incidentele frictieproblematiek

Het overzicht laat een winter- en zomerproblematiek zien, zoals daklozen in de winter, vakantiespreiding organisaties in de keten, arrrestatieplanning, enz. Zou de minister een inventariserend onderzoek kunnen doen naar de problemen van alledag (de vanzelfsprekendheden) die over het hoofd gezien worden maar wellicht met betere afstemming voorkomen kunnen worden? De problemen in het weekend, oppakken van te uitbundige feestgangers: is daarvoor geen betere planning te maken? Gebruik politiecellen: de minister meldt dat hij het wetsvoorsel wil intrekken en meldt nu de cellen wel te willen gebruiken? Meervoudig celgebruik: harde afspraken over de categorieën gedetineerden. De woordvoerder meldt alleen oude afspraken handhaven in het kader van de veiligheid en de beheersbaarheid binnen de inrichting.

Aantal ontsnappingen

Kritisch ten aanzien van vluchtgevaarlijke gedetineerden en proefverlof. Maximale inzet om hen te achterhalen en streng beleid alsnog uitzitten van de volledige straftijd - dus geen vervroegde vrijheid. Waken voor het uithollen van de strafmaat. Streng beleid dus. Niet cynisch rekening houden met de capaciteitsplanning met het aantal niet teruggekomen gedetineerden

Waarborgen penitentiaire programma's

Leefbaarheid in de inrichting en het vergroten van de mogelijkheid om adequaat te resocialeren. Allert zijn dat het reguliere beleid voor bejegening en detentie niet uitgehold wordt om maar cellen te kunnen bouwen. Blijven investeren in mensen. Voorstel om een apart overleg te hebben over het masterplan en de consequenties daarvan (arbeidsuren, gedetineerdenloon, afbreuk programma's, e.d.).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie