Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Campagne Dierenbescherming tegen handel exotische huisdieren

Datum nieuwsfeit: 10-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Dierenbescherming


Dierenbescherming intensiveeert campagne om handel in exotische huisdieren te beperken

Persbericht

10 mei 2000

Den Haag -

"Exotische dieren horen hier natuurlijk niet" is het thema waarmee de Dierenbescherming vanaf deze maand een langlopende campagne voert om de handel in en het houden van exotische dieren aan banden te leggen. Enerzijds door de consument bewust te maken van het omvangrijke dierenleed dat onlosmakelijk aan deze handel is verbon den en anderzijds door de politiek te wijzen op haar directe verantwoordelijkheid om exoti sche dieren te beschermen.

De Dierenbescherming blijft ook in 2000 knokken om het aantal slachtoffers onder exotische (huis)dieren te verminderen. Dit jaar staan weer diverse acties op het programma. Het verzamelen van protesthandtekeningen wordt voortgezet en de Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming gaat nog dit jaar extra onderzoek verrichten naar misstanden. De resultaten biedt de Dierenbescher ming eind 2000 aan politici aan. Natuurlijk blijft de Dierenbescherming ook directe hulp bieden waar dat nodig is. Zo zal de Dierenbescherming in samenwerking met de stichting AAP volgende maand starten met een project om door de consument afgedankte roodwangschildpadjes een definitief tehuis te geven in een Italiaans reservaat. In de loop der jaren heeft Nederland tienduizenden van deze dieren geïmporteerd.

Wetgeving
De Dierenbescherming eist dat de overheid overgaat tot wetgeving. Dat kan door in de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren een lijst op te nemen van dieren die geschikt zijn om te worden gehouden als huisdieren. Dieren die dan niet op deze lijst voorkomen mogen niet langer worden gehouden. Momenteel laat de Dierenbescherming in dit verband onafhankelijk wetenschap pelijk onderzoek verrichten. In het najaar van 2000 moet duidelijk zijn welke dieren zonder al te veel problemen als huisdier kunnen worden gehouden. Nu mag ieder dier gehouden worden, zolang het geen beschermde status geniet. Dit verklaart waarom de wereld aan dieren verkrijgbaar is, van gifslangen tot krokodillen. De Dierenbescherming vindt het tevens belangrijk dat voor de toegestane exotische dieren huisvestings- en verzorgingsregels worden geformuleerd.

Verder pleit de Dierenbescherming voor een verbod op de import van uit het wild gevangen dieren. Het leed dat met deze handel gepaard gaat is zo immens en veelomvattend, dat discussie hierom trent overbodig lijkt. Ook de Tweede Kamer heeft zich uitgesproken voor een dergelijk verbod. Eén en ander kan geregeld worden in de Flora- en faunawet.

Wasberen
Op zich is het begrijpelijk dat mensen wasberen, prairiehonden, kangoeroes en krokodillen als huisdier willen. Het zijn prachtige dieren, die interessant gedrag vertonen. De nieuwbakken eigenaar heeft ongetwijfeld het beste voor met zijn dier en is hopelijk enigszins voorgelicht over de eisen die het stelt aan verzorging en huisvesting. En toch gaat in veel gevallen mis. De wasbeer blijkt niet te handhaven en de felgekleurde hagedis kwijnt weg in een hoekje van het terrarium. De voorbeelden zijn legio. En dan gaat het hier 'slechts' over de ellende die de dieren treft wanneer ze uiteindelijk in de huiskamer aankomen; om één in vrijheid geboren vogeltje in de kooi te krijgen hebben minstens twee soortgenoten het loodje gelegd tijdens de vangst of het transport. Het is niet voor niets dat de KLM heeft besloten het vervoer van dergelijke dieren te staken. Inmiddels neemt desondanks het aanbod van exotische huisdieren hand over hand toe. Zelfs tuincentra hebben onder meer slangen, kikkers, vogelspinnen en hagedissen in hun assortiment opgenomen.

Belabberde situatie
In 1998 waarschuwde de Dierenbescherming al in haar rapport "In de winkel van Sinkel" voor de belabberde situatie rond de invoer van exotische dieren via Schiphol. Overheidsdiensten beschikken over onvoldoende, weinig consistente gegevens over de invoer van exotische dieren via deze luchthaven. Dit betreft met name de soort, het aantal, de gezondheids- en welzijnsconditie en de herkomst (fok of wildvang) voor zowel CITES- als niet-CITES dieren. De ellendige dood van honderden eekhoorns zorgde vervolgens voor een bevestiging van het signaal van de Dieren bescherming en discussies, tot in de Tweede Kamer, over de wantoestanden rond de handel in exoti sche dieren. Helaas werd het daarna windstil in en rond het Binnenhof waar het dit dossier betreft. De Enkhuizer gifslang zorgde nog even voor spectaculaire ophef in de zomer van 1999, maar veranderd is er niets. Dagelijks worden de problemen groter. Opvangcentra voor allerlei afgedankte huisdieren puilen uit en onbekende aantallen exotische dieren kwijnen langzaam weg in de huiskamers van de goedbedoelende, maar onwetende consument.

Onderzoek
Om de discussie nieuw leven in te blazen, liet de Dierenbescherming vorig jaar onderzoek doen door Signicom. Meer dan negen van de tien Nederlanders zijn tegen het houden van exotische dieren die uit het wild gevangen zijn. Zes van de tien Nederlanders zijn tegen het houden van gefokte, exotische huisdieren. Als belangrijkste bezwaar wordt door 50% van de ondervraagden genoemd dat exotische huisdieren ongeschikt zijn om in gevangenschap te worden gehouden. Een kwart van de Nederlanders vindt het Nederlandse klimaat ongeschikt voor exotische diersoorten. Ook de vangst van de dieren (30%), het transport (19%) en de verstoring van het natuurlijk evenwicht in de landen van herkomst (18%) worden genoemd als bezwaren.
Via de 132 afdelingen van de Dierenbescherming zal allerhande informatie- en protest materiaal worden uitgezet om de consument te betrekken bij de campagne "Exotische huisdieren horen hier natuurlijk niet". Mensen kunnen ook protestkaarten en informatie aanvragen bij 0900-0099 (44 ct/m) of de speciale actie-pagina's op www.dierenbescherming.nl bezoeken. Via deze site is tevens een speciaal actiepakket (raamposters, stickers, protestkaarten en de exotenkrant) te krijgen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie