Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Euro levert bedrijfsleven jaarlijks zeven miljard gulden op

Datum nieuwsfeit: 10-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: Komst euro levert bedrijfsleven jaarlijks zeven miljard gulden


Dit is een persbericht van het Nationaal Forum voor de introductie van de euro

Komst euro levert bedrijfsleven jaarlijks zeven miljard gulden op

De jaarlijks te verwachten baten van de euro voor het bedrijfsleven worden geraamd op zeven miljard gulden. De totale investeringen voor het bedrijfsleven voor de invoering van de euro worden geschat op vijf miljard gulden. Dit is één van de uitkomsten van de negende enquete van de Nederlandsche Bank over de invoering van de euro, die vandaag in het Nationaal Forum voor de introductie van de euro is besproken.

Verder blijkt uit onderzoek van het Nationaal Forum dat de voorbereiding van het bedrijfsleven op de komst van de euro traag verloopt. Het aantal BTW-aangiften in euro en zakelijke betalingen in euro is nog klein. Minder dan 1% van de bedrijven doen hun BTW-aangifte in euro (qua waarde gaat het daarbij om 2,4% van de totale waarde van BTW-aangiften). Ook het aantal zakelijke betalingen in euro blijft onder de 1% liggen. Hieruit kan opgemaakt worden dat relatief weinig bedrijven intern op de euro zijn omgeschakeld.

Tegelijkertijd blijkt - onder meer uit de resultaten van de negende DNB-euro-enquete (vanaf vanmiddag op internet beschikbaar op www.dnb.nl) - dat de voorbereidingen van het bedrijfsleven, dat nog niet op de euro is omgeschakeld, in veel gevallen nog niet ver gevorderd zijn. Waar bij het grootbedrijf circa 80% van de ondervraagde bedrijven aangeeft ten minste een plan van aanpak te hebben opgesteld, is bij het MKB minder dan de helft van de bedrijven zo ver. Bovendien geeft 44% van de kleine en 17% van de middelgrote ondernemingen aan, dat zij denken de euroconversie zelfs zonder enige planning te kunnen doorvoeren.

Het Nationaal Forum vindt dit een punt van zorg en heeft daarom actiepunten voorgesteld, die het bedrijfsleven moet aansporen de omschakelingsplannen te intensiveren. De mediacampagne voor het MKB van het Nationaal Forum zal de komende maanden op volle kracht voortgezet worden, waarbij vooral praktische voorbeelden belicht zullen worden.

Brancheorganisaties wordt gevraagd om hun achterban te mobiliseren. Het Nationaal Forum zal branche-organisaties hierin ondersteunen door pilotprojecten bij bedrijven uit verschillende sectoren op toegankelijke wijze als handreiking beschikbaar te stellen. Tenslotte worden ook banken en accountants gevraagd om in hun reguliere contacten met ondernemers de euroconversie onder de aandacht te brengen.

Het Nationaal Forum heeft vorig jaar contouren voor de chartale omwisseling aangegeven; de kern hiervan was om de feitelijke omschakeling van gulden naar euro in een zo kort mogelijke periode plaats te laten vinden binnen een wettelijke periode van dubbele circulatie tot maximaal 28 januari 2002. Het Nationaal Forum nam er kennis van dat de Nederlandsche Bank binnen die contouren een scenario aan het uitwerken is dat haalbaar lijkt te zijn. Op basis van dit scenario mag verwacht worden dat zo goed als alle chartale transacties binnen twee weken in euro zullen plaatsvinden.

Een punt van aandacht is de werklast voor het omwisselen voor de detailhandel. Omdat de detailhandel in de regel wisselgeld in euro retour zal geven - zowel bij betalingen in gulden als in euro - zal de detailhandel relatief veel euro-wisselgeld in huis moeten hebben voor de eerste dagen na 1 januari 2002. Ter ontlasting van de detailhandel heeft het Nationaal Forum de wenselijkheid onderstreept dat -naast de sets met de acht verschillende euromunten die het ministerie van Financiën van plan is ter gewenning in de tweede helft van december 2001 aan het publiek gratis ter beschikking te stellen - er ook vóór kerstmis 2001 grotere sets met euromunten ter waarde van ongeveer 25 gulden door banken en winkels verkocht kunnen worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie