Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Woonlastenplafond Tilburg effectief in gebruik en uitvoering

Datum nieuwsfeit: 10-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg


10-5-2000

Woonlastenplafond zowel in gebruik als uitvoering effectief

De regeling Woonlastenplafond voldoet en is zowel in gebruik als uitvoering effectief. Voor deze regeling kunnen mensen met een minimuminkomen in aanmerking komen voor een bijdrage in de woonlasten als aanvulling op huursubsidie. De in 1998 ingestelde regeling is nu geëvalueerd. Het resultaat heeft er toe geleid, dat de regeling ongewijzigd wordt voortgezet. Aan ruim 700 huishoudens worden maandelijks bijdragen verstrekt. De gemiddelde bijdrage op jaarbasis is ƒ 624,-. Uit het Woonlastenplafond worden overigens ook verhuiskostenvergoedingen betaald om doorstroming naar goedkopere woningen te bevorderen. Voor toekenningen en uitvoeringskosten wordt jaarlijks zo'n ƒ 850.000,- gereserveerd.

Doel van het Woonlastenplafond is te voorkomen dat mensen met een minimuminkomen door te hoge woonlasten in de problemen komen. Tot de doelgroep behoren alle huishoudens met een minimuminkomen of een bescheiden meerinkomen. De regeling is ook ingesteld voor 65-plussers met een klein aanvullend pensioen op hun AOW. Voor eigen woningen geldt een gelijke regeling wanneer men aanspraak maakt op woonkostentoeslag via de bijzondere bijstand. De periodieke bijdragen uit het Woonlastenplafond gelden voor huren vanaf ƒ874,- tot ƒ 1107,- per maand (norm tot
1-7-2000, huursubsidiegrens).

Uit de evaluatie blijkt dat het gebruik van de regeling voor 84,7% terecht komt bij huishoudens met een minimuminkomen. Dit met een hoog percentage toekenningen aan ouderen (41% vanaf 66 jaar) in het algemeen en aan vrouwen in het bijzonder (65,9%). Door een sluitend systeem van toekenningen gekoppeld aan de huursubsidie dan wel de woonkostentoeslag vanuit de bijzondere bijstand kent de regeling geen 'niet-gebruik'. De doorstroming naar goedkopere huisvesting wordt door het Woonlastenplafond niet geblokkeerd en de regeling heeft ook geen invloed op het toewijzingsbeleid van woningen. Na de invoering van de regeling in 1998 is het aandeel in de huursubsidie voor huren boven de aftoppingsgrens (ƒ 874,-) niet toegenomen, zodat de regeling geen invloed heeft op de uitgaven voor huursubsidie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie