Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Amsterdam creëert ateliers voor kunstenaars

Datum nieuwsfeit: 11-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam


Amsterdam creëert ateliers voor kunstenaars

Amsterdam wil ateliers en woon-/werkruimten voor kunstenaars en voor (groepen) niet-commerciële culturele ondernemers realiseren. Dit staat in het 'Plan van aanpak Broedplaats, geen cultuur zonder subcultuur' waarmee het college van B&W, op voorstel van wethouder Stadig, heeft ingestemd. De ateliers, de zogenoemde broedplaatsen, zijn belangrijk voor het culturele klimaat en de leefbaarheid in de stad. Het doel van het project Broedplaats is het creëren van 1400 tot 2000 ateliers op de korte en middellange termijn, mits hiervoor voldoende financiële middelen beschikbaar komen. Over de financiering wordt beslist bij de behandeling van de Voorjaarsnota en de begroting van 2001.

De huren van de ateliers zullen in principe laag blijven. Om huren op een niveau tussen de 60 en 100 gulden per m2/per jaar te kunnen aanbieden, is een gemeentelijke investering van 90 miljoen gulden nodig.

De aanleiding voor het project Broedplaats is een raadsbesluit van december 1998. Door de stadsvernieuwing en geplande woningbouw op een aantal in onbruik geraakte locaties, zoals onder andere het Oostelijk Havengebied en de IJ-oevers, verdwijnt daar een aantal ateliers. Het is niet eenvoudig alternatieve werklocaties aan te bieden aan kunstenaars die moeten verplaatsen. Daarom is met de betrokken partijen overlegd om op korte termijn veertien locaties te realiseren. Er is in beginsel overeenstemming bereikt over 9.000 m2 ateliers voor ca. 150 kunstenaars en 36.000 m2 (woon)werkpanden voor enkele groepen culturele ondernemers. Het ziet er nu naar uit dat het mogelijk is om aan het einde van het jaar alle kunstenaars die verplaatst zijn te herhuisvesten of een alternatieve werklocatie aan te bieden. De toewijzingscriteria worden momenteel nader uitgewerkt. Ook wordt gekeken of het mogelijk is huurders die economisch succesvol zijn te laten doorstromen naar ongesubsidieerde ateliers, zodat de gesubsidieerde ateliers beschikbaar blijven voor de doelgroep.

De raadscommissie bespreekt de voorstellen op 31 mei.

Jet Nauta 5522645


© gemeente Amsterdam - 11-05-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie