Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meetlat van 4,5 meter naast speelolifant op Needse Berg

Datum nieuwsfeit: 11-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
gemeente Neede

H.A. van Faassen, telefoon (0545) 28 88 54

Meetlat van 4,5 meter geplaatst naast
speelolifant Woudy op Needse Berg

In de zandkuil "Ordelmanskoele" op de Needse berg is een meetlat van 4,5 meter geplaatst. De meetlat staat naast de speel- en klimolifant "Woudy", die als mascotte voor het geologisch natuurpad fungeert. Door de meetlat kunnen bezoekers een indruk krijgen hoe groot de prehistorische woudolifant is geweest. Zo'n driehonderdduizend jaar geleden liepen er reusachtige woudolifanten op de plek waar nu de Needse Berg ligt. De woudolifanten (hesperoloxodon antiquus) waren zelfs nog groter dan de mammoeten (schofthoogte 3,8 meter).

Needien

In één van de groeven van de Needse Berg is vroeger een zeldzame vondst van een kies van de woudolifant gedaan. De tijd waarin deze dieren leefden is ooit naar Neede genoemd; zo heette de geologische periode Holsteinien enige tijd geleden nog Needien. De woudolifant is als speelobject teruggekeerd op de Needse Berg, maar kon door de strenge veiligheidseisen aan speeltoestellen niet op ware grootte worden uitgevoerd. Daarom is de woudolifant nu gecompleteerd met een meetlat. Dit onderdeel van het geologisch natuurpad is de gemeente Neede aangeboden door de Stichting Milieuzorggebied Neede-Borculo.

Geologisch natuurpad

Het Geologisch Natuurpad leidt langs de geologische verschijnselen en de natuur van de Needse Berg. Op diverse punten langs de route staan geologische informatiepanelen en op veertig plekken zijn natuurinformatiebordjes geplaatst. Ook zijn de ontsluitingen van de "Needse klei", het "pêle mêle" en de "bruine zanden" gemarkeerd. De wandelaar kan kiezen uit vier verschillende routes.

Op de paal van de meetlat is een informatiepaneel geplaatst met de volgende tekst:
"Hoe groot was de woudolifant?

Hoe groot ben jij? Ga maar eens tegen de paal staan. Wedden dat je nog lang niet zo groot bent als een olifant? Vroeger liepen er mammoeten in Nederland. Ze leken wel wat op olifanten, maar waren veel groter. Ze konden zo'n 3,80 meter hoog worden. Driehonderdduizend jaar geleden liepen er op deze plek in Neede nòg grotere olifanten. Deze reusachtige woudolifanten (Hesperoloxodon antiquus) werden maar liefst 4,50 meter hoog! Dat is net zo hoog als deze paal. Het jonkie van deze woudolifant moet er ongeveer zo uitgezien hebben als de klim-olifant die hier staat."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie