Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Fietsonderzoek gemeente Breda

Datum nieuwsfeit: 11-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda


FIETSONDERZOEK VANAF 11 MEI VAN START

Vandaag heeft wethouder van Beusekom het startsein gegeven voor de "Fietsbalans" die de ENFB uitvoert in Breda. Het is een onderzoek dat aangeeft hoe fietsvriendelijk Breda is. Een uniek onderdeel van het onderzoek is de Quick Scan Indicator Fietsinfrastructuur. Met twee speciaal toegeruste fietsen en een auto worden vandaag metingen verricht. Door heel Breda heeft de ENFB een route uitgezet die langs enkele voorzieningen komt zoals een ziekenhuis, school, winkelvoorziening een sportcomplex en woonwijken. Door het geven van groen licht voor de fiets liet mevrouw van Beusekom de fietsers van start gaan.

De ene fiets meet de afgelegde afstand, trillingshinder van het wegdek, geluidhinder, gemiddelde snelheid en oponthoud. De andere fiets legt met een videocamera de weginrichting vast, obstakels, wegverharding en reden van oponthoud. De auto legt de reistijdverhouding fiets/auto vast. De metingen worden met de computer verwerkt.

De route in Breda leidt onder andere langs het NAC stadion, de Barones, het Baronieziekenhuis, de NHTV, Baroniecollege en door de wijken Hoge Vucht, Ginneken, Zandberg, Boeimeer, Blauwe Kei, Princenhage, Tuinzigt, het centrum en Brabantpark.

Tevredenheid

Naast de objectieve metingen kunnen bewoners van Breda ook hun mening geven. In het maandblad Stad Breda en het Stadsblad verschijnt binnenkort een enquête over de tevredenheid van de fietser. Het gemeentebestuur en de ambtenaren krijgen een enquête over het fietsbeleid, de doelstellingen, uitvoeringsprogrammas en ambitieniveau. Aan de hand van CBS gegevens en andere databestanden wordt het fietsgebruik en het ongevallen- en diefstalrisico bepaald. De ENFB verwerkt alle gegevens. De resultaten zijn in het najaar 2000 bekend. Met de resultaten kan Breda zich vergelijken met andere steden in het land. Zodoende kan het gemeentebestuur het fietsbeleid waar nodig bijstellen en het geld bestemd voor de fiets zo efficiënt mogelijk besteden.

Benchmarking

De fietsbalans is een onderzoek dat ook wel Benchmarking wordt genoemd. Het is een term die afkomstig is uit het bedrijfsleven maar ook vaak toepasbaar is binnen de overheid. Het komt er op neer dat men door middel van onderzoek gegevens kan vergelijken en daardoor vergelijkbaar is met andere organisaties. Zo kunnen prestaties aangepast en verbeterd worden. De gemeente Breda wil aan het onderzoek van de ENFB meedoen om haar zwakke en sterke punten met betrekking tot het fietsbeleid te weten te komen. Ook van de successen in andere steden wil de gemeente leren.

Breda, 11 mei 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie