Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

ACOM blij met vrijpleiten Dutchbat inzake 'Srebrenica'

Datum nieuwsfeit: 11-05-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Persbericht

ACOM blij met vrijpleiten Dutchbat inzake ‘Srebrenica' door premier Kok

Leusden, 10 mei 2000

De ACOM, de CNV-bond van militairen heeft met voldoening kennis genomen van de uitspraak van premier Kok bij de opening van het Veteraneninstituut dat “de verantwoordelijkheid voor het drama dat zich in Srebrenica heeft voltrokken (-) niet mag worden afgeschoven op militairen, mannen en vrouwen, die hun taak onder moeilijke omstandigheden met uiterste inzet hebben verricht.”

Na tal van perspublicaties en ‘onthullingen' waarbij de rol van de Dutchbat-militairen telkenmale negatief werd belicht, is dan eindelijk het moment daar, dat regering en politiek ten volle hun verantwoordelijkheid nemen voor ‘Srebrenica'. De ACOM heeft daar van meet af aan op aangedrongen. Eind vorig jaar nog bij het uitkomen van het VN-rapport waarin Dutchbat III werd vrijgepleit. De bond prees toen het ‘zelfreinigend vermogen' van de Verenigde Naties en sprak de hoop uit dat het de Nederlandse politiek tot voorbeeld zou strekken.

De uitspraken van premier Kok stijven de ACOM in haar van begin af aan uitgedragen mening dat publicitaire kritiek op het optreden van Dutchbat, afgezien van persoonlijke ontoelaatbare fouten, niet op de stoep van het militair personeel hoort maar aan het adres van ‘de politiek' moet worden gericht. Daar ligt immers de verantwoordelijkheid voor “een politiek besluit tot deelname, en de voorwaarden waaronder”, zoals de minister-president terecht heeft vastgesteld.

Evenals de minister-president, wacht ook de ACOM met vertrouwen de uitkomsten af van het onderzoek dat het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie, in opdracht van de regering verricht naar “de afgrijselijke gebeurtenissen in Srebrenica”.

Voor nader commentaar:

G.A.M.C. Dijkers
Algemeen Voorzitter
033 4953020 (kantoor)
06 21427728

H.A. Biervliet
Afdeling Voorlichting
033 4953020 (kantoor)
06 51218260

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie