Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Welkomstwoord persconferentie opening nieuwbouw KNMI

Datum nieuwsfeit: 11-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Welkomstwoord persconferentie opening nieuwbouw KNMI in de Bilt

11 mei 2000

Door prof. dr. J. de Jong, hoofddirecteur van het KNMI

'Dames en heren,

Hartelijk welkom bij deze bijeenkomst ter gelegenheid van de opening van het hernieuwde KNMI in De Bilt.

Ik sta hier in een zaal genoemd naar een zeer belangrijke voorganger: Buys Ballot. Gloednieuw is de zaal niet meer, want die is al eerder in gebruik genomen, maar het is wel een belangrijk onderdeel van het gerestaureerde, gerenoveerde, en deels nieuwe complex, dat wij nu officieel in gebruik gaan nemen.

Ik ben hier op 1 december 1999 begonnen en heb dus slechts een deel van de werkzaamheden kunnen meemaken. Het was verbazingwekkend om te zien hoe hard gewerkt is om alles goed voor elkaar te krijgen: overal op en in gebouwen en op het terrein waren en zijn mensen druk in de weer om alles gereed te krijgen. Het leek wel alsof de koningin op bezoek zou komen.

U weet dat is waar! Aanstaande dinsdag komt Hare Majesteit het bouwproject officieel openen. Ons koninklijk instituut heeft vaker koninklijke gasten gehad. In het archief kwam ik foto's tegen van een bezoek van prins Hendrik aan het KNMI. Dat was in 1919. Op 9 mei 1963 bracht koningin Juliana een werkbezoek aan het KNMI en ook prins Bernard, prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven zijn hier geweest. Het KNMI kreeg zijn koninklijke status gelijk bij de oprichting in 1854. Een koninklijke status direct bij de oprichting is slechts weinig instituten gegund. Koning Willem III verleende die de status aan het instituut op voorspraak van minister Thorbecke van Binnenlandse Zaken. Deze kende de kwaliteiten én de ambities van Buys Ballot en ondersteunde deze. Hij, Buys Ballot, had grootse plannen met het Utrechtse Sonnenborgh, de sterrenwacht waar het KNMI in 1854 begon. Nederland moest gidsland zijn en Utrecht het centraal observatorium voor Europa zijn en middelpunt van alle meteorologische activiteiten. De beroemde meteoroloog, die met zijn wet over het verband tussen luchtdruk en wind de basis legde voor de weersverwachting, had recht van spreken. In 1873 nam hij het initiatief tot het eerste internationaal meteorologisch samenwerkingsverband, de voorloper van de huidige Wereld Meteorologische Organisatie.

Eind negentiende eeuw waren er KNMI-ers werkzaam op de vestiging Sonnenborgh te Utrecht maar ook op dependances in Amsterdam en Rotterdam. De Utrechtse sterrenwacht werd al snel te klein voor de groeiende activiteiten en in 1897 verhuisde het instituut naar De Bilt.

De gebouwen en de toren zijn in de 20e eeuw herhaaldelijk gerenoveerd, maar het bouwproject, dat de afgelopen tien jaar is uitgevoerd door de Rijksgebouwendienst is het omvangrijkste in de geschiedenis van het instituut. Een aantal jaren van voorbereiden én een aantal jaren van uitvoeren, waarbij het werk van het KNMI wel moest doorgaan. Echt verbouwen en bouwen terwijl de winkel open moet blijven.

Wij moesten zo ingrijpend aan de gang omdat het oude gebouw niet meer aan de eisen van deze tijd voldeed en qua infrastructuur, arbeidsomstandigheden, brandveiligheid en logistiek niet meer bruikbaar was.

Het was voor de KNMI-ers best even slikken toen bekend werd wat er allemaal stond de gebeuren en hoe lang dat zou gaan duren. Die tijd is omgevlogen. Dat hebben de KNMI-ers die de hele operatie hebben meegemaakt, mij verteld. Ik ben heel trots hier nu in zo'n prachtige omgeving mijn werk te mogen doen. Niet alleen de gebouwen zijn geweldig, maar ook de tuin en de kunstwerken die erin zijn gekomen.

Dames en heren, overal zit een verhaal achter en het doet me genoegen dat wij, voorafgaand aan de rondleiding een aantal betrokkenen bereid hebben gevonden hier iets te vertellen over dit bouwproject en de rijke historie die hier ligt.'

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie