Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kritiek Max van den Berg op begrotingsvoorstellen EU

Datum nieuwsfeit: 11-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid


Kritiek Max van den Berg op begrotingsvoorstellen EU Commissie

Brussel, 11 mei 2000 PvdA-Europarlementarier Max van den Berg doet een dringend beroep op de Ministers Zalm en van Aartsen de wederopbouw van Kosovo en Servie niet te financieren uit Europees geld dat eigenlijk voor armoedebestrijding is vastgelegd.
Volgens de vice-voorzitter van de commissie ontwikkelingssamenwerking van het Europees Parlement is het onaanvaardbaar dat overschotten in de EU-begroting worden teruggestort naar de lidstaten, en dat vervolgens de Balkan en arme landen elders ter wereld met elkaar moeten concurreren om steun te krijgen.

Als gevolg van onderbesteding bij de Europese begroting over 1999, zou nu 3,2 miljard euro worden teruggestort aan de regeringen van de vijftien lidstaten. Reagerend op de suggestie van EU-commissaris Patten om dit geld ten dele aan hulpprojecten op de Balkan te besteden zegt van den Berg "Het lijk mij niet tot het takenpakket van een Commissaris te behoren om te besluiten dat niet bestede gelden best voor een ander doel kunnen worden gebruikt. Zijn taak is het om ervoor te zorgen dat de door het Parlement beschikbaar gestelde middelen ook daadwerkelijk voor armoedebestrijding worden gebruikt. "Dit lijkt mij geen overbodige luxe, gezien het feit dat er in de wereld nog steeds zo'n 125 miljoen kinderen zijn die nooit een klaslokaal zien, en dat ook prioriteit moet worden gegeven aan basis-gezondheidsvoorzieningen in de armste landen."

De Europarlementarier laakt de verhoging van de landbouwbegroting van 40 naar 44 miljard, terwijl hier onderbesteding is geconstateerd. Als de Commissie vindt dat onderbestede gelden wel op de Balkan mogen worden besteed, dient zij consequent te blijven en de landbouwkredieten niet te verhogen.

De begrotingsmiddelen voor de Balkan worden verhoogd met 73 procent tot een bedrag van 800 miljoen euro. Dit wordt gefinancierd door te bezuinigen op de middelen voor de armste landen. De Europese Commissie wil het budget voor Azie verlagen met 4 % en dat voor Latijns Amerika met 9 %. Hulp voor landen rondom de Middellandse Zee wordt met ruim 10 % teruggebracht. Ook wil de Commissie de Europese steun voor mensenrechten- en democratieprojecten met 12 % terugbrengen. Voor van den Berg zijn dit onaanvaardbare bezuinigingen. Als rapporteur voor de begroting ontwikkelingssamenwerking 2001 hoopt hij het Europees Parlement achter zich te krijgen om deze bezuinigingen terug te draaien.

Voor verdere informatie: Rose Moers (gsm Belgie 075 663188)


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie