Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Restauratie uurwerk toren dorpskerk Katwijk voltooid

Datum nieuwsfeit: 11-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Katwijk

RESTAURATIE UURWERK TOREN DORPSKERK VOLTOOID

Katwijk, 11 mei 2000. - De restauratie van het historische uurwerk in de toren van de Dorpskerk aan de Kerklaan 12 in Katwijk aan den Rijn is voltooid. Op dit moment staat het uurwerk nog bij de restaurateur in Asten, maar volgende week wordt het opnieuw in de toren geïnstalleerd.

De Dorpskerk is eigendom van de Hervormde Gemeente Katwijk aan den Rijn, maar de toren is in het bezit van de gemeente Katwijk. Daarom wordt de toren en het uurwerk onderhouden door de gemeente Katwijk. Het uurwerk in de toren is volgens de restaurateur - de firma Eijsbouts uit Asten - zeker 300 jaar oud.

Eind 1998 heeft de gemeente opdracht gegeven om het uurwerk te restaureren. Door ernstige slijtage was het uurwerk samen met de bijbehorende luidinstallatie al enige tijd niet meer in gebruik. Uit onderzoek bleek dat de lagers, de elektrische aandrijving en diverse andere vitale onderdelen moesten worden vervangen. De nieuwe lagers moesten met de hand worden gemaakt. Tijdens de restauratie is het uurwerk bovendien uitgebreid met een tijdsynchronisatie-inrichting. Hierdoor corrigeert het uurwerk zichzelf elk uur automatisch en wordt jaarlijks ook de zomer- en wintertijd aangepast.

Sinds een aantal weken staat het uurwerk proef te draaien bij de restaurateur. De installatie van het uurwerk begint op maandag 15 mei aanstaande en is naar verwachting op vrijdag 19 mei voltooid.
Noot aan de redactie

Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met mevrouw S. van der Knaap van Communicatie, telefoon 071 - 40 62 487.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie