Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie EUR: de georganiseerde criminaliteit in Nederland

Datum nieuwsfeit: 11-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

11 mei 2000

Promotie P.P.H.M. Klerks

'Groot in de hasj. Theorie en praktijk van de georganiseerde criminaliteit'

In het midden van de jaren negentig is de politie op zoek naar een nieuwe strategie voor de aanpak van de georganiseerde criminaliteit. Jarenlange, in het geheim uitgevoerde 'embargo-onderzoeken' leveren te weinig resultaat op en brengen bovendien aanzienlijke rechtsstatelijke risico's met zich mee.

Enkele criminologen worden benaderd met de vraag of een beter begrip van de sociale processen die ten grondslag liggen aan de criminele activiteiten zou kunnen leiden tot het ontwikkelen van een effectieve beheersingsstrategie. Uiteindelijk gaat een onderzoeker aan de slag. In een diepgaand onderzoek worden gedurende twee jaar honderden dossiers ontleed, direct betrokkenen geïnterviewd en inzichten uit buitenlandse literatuur bijeengebracht teneinde de sociale samenhang binnen de zogenoemde 'Hollandse criminele netwerken' te kunnen duiden.

In het op dit onderzoek gebaseerde proefschrift 'Groot in de hasj' wordt in detail een specifiek netwerk beschreven dat was gericht op de grootschalige smokkel van cannabis. Bijzondere aandacht wordt besteed aan aspecten als levensstijl, persoonlijke motivatie en imagomanagement. Duidelijk wordt hoe stelselmatige wetsovertreders er in slagen hun activiteiten verborgen te houden. De logistiek, rekrutering van medewerkers en afscherming door onder meer intimidatie komen aan de orde, en de kwetsbare plekken van drugsnetwerken worden systematisch ontleed. Het combineren van bestaande misdaadtheorieën met inzichten uit intelligence studies en kennis van wat in de praktijk wordt aangetroffen, levert een reeks nieuwe methodieken op. Deze stellen analisten in staat om ondergrondse netwerken systematisch te analyseren, en om vast te stellen welke dreiging zij opleveren voor de samenleving.

Donderdag 11 mei
Woudestein, Aula, 16.00 uur
Handelseditie: Samsom, reeks Politiestudies nr. 26 Promotor: prof. dr C.J.C.F. Fijnaut
Info: bij de promovendus, e-mail: (sobv@xs4all.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie