Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UVA-promotie: nierfunctievervangende behandeling

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamTitel Experimental and clinical studies on peritoneal physiology and morphology during chronic peritoneal dialysis

Datum vrijdag 12-05-2000
Tijd 12:00 uur

Promovendus mw. M.M. Zweers

Promotor prof. dr. R.T. Krediet

promotie Buikspoeling of peritoneale dialyse is een nierfunctievervangende behandeling waarbij afvalstoffen in het bloed verwijderd worden door middel van diffusie vanuit de bloedvaatjes in het buikvlies naar de dialysevloeistof in de buikholte. De vloeistof die gebruikt wordt bij nierdialyse kan op termijn vaatafwijkingen in het buikvlies veroorzaken die doen denken aan suikerziekte. De dialyse wordt daardoor minder effectief: er zijn hogere concentraties spoelvloeistof nodig, waardoor de kans op schade verder toeneemt. De promovenda onderzocht in een aantal diermodellen hoe die schade ontstaat. Hoge concentraties glucose in de dialysevloeistof spelen een essentiële rol. Glucose bevordert de productie van groeifactoren die de vorming van bloedvaatjes in de buikholte stimuleren. Vloeistoffen die geen of minder glucose bevatten vormen in principe een goed alternatief, maar veroorzaken wel een toename in afvalproducten die niet door het lichaam kunnen worden afgebroken. Om die reden mogen dergelijke vloeistoffen hooguit één maal per dag worden gebruikt.
Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie