Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rapport nieuw schooltalen in voortgezet onderwijs Den Haag

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag


Persberichten >> Nieuwe schooltalen in het voortgezet onderwijs

Uitnodiging voor de redactie

Op vrijdag 12 mei zal wethouder Pierre Heijnen van onder meer Onderwijs in het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding het eindrapport met aanbevelingen van het pilot-project 'Nieuwe schooltalen in het Haags voortgezet onderwijs' en nieuwe leermiddelen in ontvangst nemen. Dit vindt plaats tijdens een bijzondere bijeenkomst als afsluiting van het project.

Het talen onderwijs in Nederland is volop in beweging. De toegenomen multiculturele samenstelling van de maatschappij heeft het aanzien van de school ingrijpend veranderd. In de grote steden is bijna de helft van de schoolbevolking van allochtone afkomst. Deze leerlingen groeien op in meertalige gezinnen. Veel leerlingen spreken talen als Hindi, Arabisch en Turks.

Uit een taalpeiling in Den Haag in 1998, uitgevoerd door de Katholieke Universiteit Brabant, blijkt dat onder ruim 13.000 leerlingen in het voortgezet onderwijs 75 thuistalen worden gesproken. De peiling is gecombineerd met een behoeftepeiling onder de leerlingen, die aangaven les te willen volgen in een aantal nieuwe schooltalen.

In 1999 is onderzocht welke maatregelen moeten worden genomen om een concreet aanbod van nieuwe talen aan deze leerlingen te kunnen bieden. Dit is gedaan in de vorm van een pilot project in de Haagse regio.

Het eindrapport en de aanbevelingen worden gepresenteerd op vrijdag 12 mei in het Haags Centrum voor Onderwijsbegeleiding (HCO), Zandvoortselaan 146 te Den Haag.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie