Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Leiden over kosten van de stadhuisverbouwing

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

De kosten van de stadhuisverbouwing

De afgelopen tijd houden de overschrijdingen van de verbouwing van het stadhuis de gemoederen hevig bezig. Er verschijnen wekelijks hogere cijfers, onlangs werd zelfs nog een bedrag van 20 miljoen genoemd. Dat bedrag is nergens op gebaseerd. In de publicaties van de afgelopen tijd is van alles bij elkaar opgeteld en met de verbouwing van het stadhuis in verband gebracht. Huisvesting van het gemeentelijk apparaat kost geld, de eisen veranderen. Zo wordt er met beeldschermen gewerkt, die overigens de dienstverlening aan de burger verbeteren. Maar met uit de hand gelopen kosten van de verbouwing van het stadhuis heeft het meeste weinig of niets te maken. Over sommige zaken moeten zelfs nog beslissingen genomen worden. Ondertussen kan iedereen zelf al bekijken wat de gevolgen van de verbouwing zijn voor de burger, namelijk een betere dienstverlening op het stadhuis zelf.

Inderdaad zijn de kosten van de verbouwing van het stadhuis hoger uitgevallen. Het gaat daarbij niet om een bedrag van van 20 miljoen maar om ± 4 miljoen. Over andere voorstellen moet de raad nog besluiten.
De kosten waar de gemeente niet meer onderuit kan (en wil!), komen door onverwachte ontwikkelingen en door een aantal duidelijke keuzes, die men voor de kwaliteit van dienstverlening en van het werk heeft gemaakt. Zo had niemand verwacht dat het aantal ambtenaren zou groeien. Toen dat wel het geval bleek te zijn, moest voor hen natuurlijk wel behoorlijke werkruimte gemaakt worden. Een tegenvaller was natuurlijk ook dat de werkzaamheden langer duurden dan voorzien, zodat langer met noodmaatregelen gewerkt moest worden. De grootste extra post betreft echter de verwijdering van asbest. Omdat asbest ieders gezondheid bedreigt, is besloten dat allemaal grondig te verwijderen. Alleen al daarmee is een bijna een miljoen gulden gemoeid.
Nog geen enkel besluit is genomen over de vervanging van de stalen ramen van het stadhuis. Die horen gewoon bij het ontwerp van het stadhuis, nu reeds een monument van moderne bouwkunst. Het kost bijna 1,2 miljoen om deze ramen te vervangen, maar het is nog volledig aan de gemeenteraad om te beslissen of dat wel of niet gebeurt.
Veel is gesproken over het Grand Café, dat in het stadhuis komt. Er is gesuggereerd dat dit de kosten zo opgejaagd heeft. Maar dit Grand Café wordt geheel opgebracht uit de exploitatie ervan en is dus binnen het hele project kostenneutraal. Het levert kortom geen enkele bijdrage aan welke overschrijding dan ook.
Naast de verbouwing van het stadhuis spelen er tal van zaken op het gebied van de huisvesting van het ambtelijk apparaat. Die hebben niet alleen te maken met de werkplekken op het stadhuis, maar ook met andere plekken, zoals bijvoorbeeld de huisvesting van Stadstoezicht. Vanzelfsprekend zit ook daar een prijskaartje aan, maar over het hoe, wat en voor hoeveel wordt nog onderhandeld met de Ondernemingsraad. Daarna moet de Gemeenteraad er nog over spreken en besluiten.
Ondertussen dreigt het hele doel van de verbouwing van het stadhuis uit beeld te verdwijnen. Het gaat uiteindelijk allemaal om de dienstverlening aan de burgers van deze stad. In het prachtige, ruime Atrium -de overdekte binnenplaats van het stadhuis- kunnen burgers beter geholpen worden. De mensen, die de afgelopen tijd om wat voor reden dan ook op het stadhuis moesten zijn, hebben dat nu al ruimschoots kunnen ervaren. Behalve mooi is het eenvoudigweg praktisch geworden, en dat met behoud van het monumentale karakter van het gebouw.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie