Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veel stageleed bij leerlingen zorg, welzijn en kinderopvang

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
ABVAKABO FNV

Meldweek een triest succes (12 mei)

VEEL STAGELEED BIJ LEERLINGEN ZORG, WELZIJN EN KINDEROPVANG

Zoetermeer, 12 mei 2000

Angst, weinig of geen begeleiding, geen onkostenvergoeding, te veel uren moeten werken, het werk van de professionele krachten moeten overnemen, ergens binnenkomen en niet weten waar je aan toe bent en enkele meldingen van fysieke en seksuele intimidatie. Dat is het trieste relaas van veel stagiaires en leerlingen van de beroepsopleidingen in de kinderopvang, de zorg- en welzijnssector. Het belangrijkste kritiekpunt is de begeleiding van leerlingen en stagiaires. De stagebegeleider in de instellingen waar de stagiaire werkt, beschikt vaak over onvoldoende tijd of deskundigheid. De stagebegeleiders op de scholen spreken de instellingen onvoldoende aan op slecht functioneren, onder meer omdat zij bang zijn schaarse stageplekken kwijt te raken. Veel leerlingen weten niet waar ze met hun problemen naar toe moeten.
Dit zijn de belangrijkste resultaten van de meldweek die ABVAKABO FNV heeft georganiseerd voor leerlingen en stagiaires in de beroepsopleidingen in zorg, welzijn en voor de kinderopvang. In totaal hebben ongeveer 500 leerlingen en stagiaires hun ervaringen gemeld. Dat kon telefonisch, via e-mail, Internet of op acht scholen (ROC's). Overigens hebben ook veel ouders contact opgenomen met ABVAKABO FNV: leerlingen zijn òf niet assertief genoeg òf ouders kunnen het niet aanzien hoe er misbruik van hun kind wordt gemaakt.
Leerlingen en stagiaires bevinden zich in een kwetsbare positie. Als ze hun mond opendoen worden ze vaak niet serieus genomen; wanneer ze zwijgen wordt hen verweten onvoldoende initiatief te nemen. Of ze worden in hun eindbeoordeling afgestraft met een onvoldoende, bijvoorbeeld omdat ze een keer een dienst afwijzen. Een belangrijke factor vormt de beoordeling: wie een onvoldoende haalt voor z'n stage moet de stage overdoen of stopt met de opleiding. Hoe die beoordeling tot stand komt is vaak onduidelijk. Het komt zeer regelmatig voor dat stagebegeleiders tijdens de stage niet bespreken hoe de stagiaire functioneert, maar plotseling wel met een onvoldoende op de proppen komen. Ook komt het geregeld voor dat degene die de beoordeelt nog nooit met de stagiaire heeft samengewerkt.

Ervaringen van leerlingen en stagiaires
· Een begeleider in een verzorgingshuis pakte een bewoner nogal hardhandig aan. "Je hebt gezien dat het een ongeluk was hè!", kreeg de stagiaire te horen. Met zo'n verhaal kun je als stagiaire of leerling nergens terecht.
· Op een stageplaats worden zowel meisjes als jongens lastiggevallen met allerlei dubbelzinnigheden. De begeleider van de school verwijst de stagiaire naar de begeleider in de instelling, die vervolgens verwijst naar het bestuur van de instelling. Inmiddels is duidelijk dat ook de stagiaire voor haar en de twee na haar met hetzelfde kamp(t)en.
· Vaak krijgen stagiaires pas bij hun eindbeoordeling te horen dat ze een onvoldoende voor hun stage krijgen. In eerdere begeleidingsgesprekken (als die er al waren) is er nooit melding van gemaakt dat ze niet goed zouden functioneren.
· Een meisje dat in haar derde leerjaar tien weken stage in een verzorgingshuis loopt heeft tussentijds steeds een positieve beoordeling gekregen. De eindbeoordeling valt ineens negatief uit. Consequentie: vijf extra weken stage. Toevallig is er in die periode een groot personeelsgebrek. De stagiaire draait in die periode in haar eentje avond- en nachtdiensten, terwijl je als stagiaire altijd boventallig ingepland moet worden.
· Stagiaires in de kinderopvang staan zeer regelmatig alleen op de groep, soms maandenlang, zonder begeleiding hetgeen niet is toegestaan. Ook worden ze daarvoor niet betaald. · Ook in de zorg staan leerlingen regelmatig wekenlang alleen voor een groep bejaarden of dementen omdat er geen personeel is. · Vanuit de SPW-opleiding loop je stage op een school voor moeilijk lerende kinderen. Je stagebegeleider is de schoonmaker! Reactie van de school: die schoonmaker kan heel goed met leerlingen opschieten. · Stagiaires die al langer in de instelling meedraaien, moeten de nieuwe stagiaires begeleiden in verband met een gebrek aan personeel. · Leerlingen in de zorg worden ingeroosterd als 'gewoon' personeel. Er wordt daarbij vaak geen rekening gehouden met schoolverplichtingen. · In een jongerencentrum in Amsterdam is het niet veilig: een jongen is met een mes bedreigd en een andere stagiaire heeft een stomp in haar buik gekregen.
· Veel gehoord: gediplomeerde krachten kunnen een stagiaire maken of breken: als je niet goed valt bij bepaalde mensen kun je je stage wel op je buik schrijven.

Andere belangrijke meldingen
· Er is een groot gebrek aan stageplaatsen. Daardoor moeten leerlingen geregeld stoppen met hun opleiding, of een jaar wachten. · Door het gebrek aan stageplekken worden leerlingen gedwongen om ver van huis (en soms zelfs in het buitenland) hun stage te lopen. Dat levert veel extra kosten op om je diploma te halen. · Veel mensen zijn erg boos. Er is een groot personeelstekort, maar ziekenhuizen bieden geen stageplaatsen aan. Wel werven ze personeel in het buitenland en geven dat personeel dure cursussen. Waarom niet investeren in het opleiden van personeel hier?
· Een aantal leerlingen heeft aangegeven dat er een landelijk punt moet komen waar leerlingen met problemen terecht kunnen en van waaruit ook in conflicten bemiddeld kan worden.

Doel van de meldweek is om de problemen van leerlingen en stagiaires te inventariseren.
Vanwege het grote personeelstekort in de sectoren is het hartstikke nodig dat er veel nieuw personeel wordt opgeleid. Maar als dat op deze manier gebeurt, haken veel mensen af. Ook is het noodzakelijk dat de instellingen meer stageplaatsen aanbieden en voor goede en deskundige begeleiding zorgen.
ABVAKABO FNV gaat de ervaringen van stagiaires en leerlingen de komende tijd bundelen. De ervaringen worden ingebracht in de onderhandelingen met de werkgevers, maar worden ook gebruikt bij de komende evaluatie van het opleidingsstelsel.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie