Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoofdpijn door te vaak en teveel medicijngebruik mogelijk

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Hoofdpijn door te vaak en teveel medicijngebruik mogelijk

Te lezen in: HOOFDZAKEN, het vijf keer per jaar verschijnende tijdschrift over migraine, hoofd- en aangezichtspijnen van de Nederlandse Vereniging van Migrainepatiënten. Nummer 2/2000 is zojuist verschenen. Daarin o.a.:

Aanval op atypische aangezichtspijn

Drs. T. Forouzanfar en Dr. M. van Kleef beschrijven in 'Aanval op atypische aangezichtspijn' de plaats van de zgn. invasieve behandelingen. Neurologen zien soms als laatste uitweg een ingreep in het gezicht, bijvoorbeeld de uitschakeling van zenuwwortels door warmteprikkeling of het aantippen van bepaalde zenuwknopen met een verdovend middel. Wat helpt wel, wat een beetje, en is eigenlijk alles wel voldoende onderzocht? Beide auteurs zijn verbonden aan het Pijnkenniscentrum van het Academisch Ziekenhuis Maastricht

Lezers vragen

In deze rubriek geven specialisten antwoorden op vragen als: Is er een middel dat Imigran kan vervangen?
Waarom bestaat er nog steeds geen triptan in zetpilvorm? Is het gevaarlijk om tegelijk kalmeringsmiddelen en Imigran te gebruiken?
Heeft zwangerschap invloed op migraine?
Regelmatig bloed in de urine, kan dat door Imigran komen? Kun je van amalgaam clusterhoofdpijn krijgen?
Is er een trucje om met de injectie een halve dosis Imigran toe te dienen?

Misselijkheid bij migraine

Veel migrainepatiënten zijn tijdens een aanval misselijk en/of moeten overgeven. Maar er is tijdens een aanval meer aan de hand. Medicijnen die een patiënt tijdens een migraine-aanval oraal inneemt, worden vaak niet goed door het lichaam opgenomen. Zijn er medicijnen die de misselijkheid bestrijden en tegelijk zorgen voor een goede opname? Volgens ziekenhuisapotheker Sjef Lohman is daar onderzoek naar gedaan. Het antwoord luidt bevestigend.

Nooit hoofdpijn, altijd hoofdpijn

Toon Rood, clusterhoofdpijnpatiënt: 'Wat er bekend is over clusterhoofdpijn past op een enkel A-4tje. Als je over dit onderwerp al tekst vindt, bijvoorbeeld in medische handboeken en naslagwerken, bestaat die meestal niet meer dan uit enkele regels. Die luiden dan: als je het krijgt, dan heb je het en je bent er zo maar niet vanaf. Intussen kun je wel wat proberen. Misschien helpt het wat.'

De aanval

Het opstel 'Een migraine-aanval' van Jisca Westra uit Kollumerzwaag in Hoofdzaken 5/1999 inspireerde Tineke Nieman Schuit tot haar eigen impressie van een aanval. 'De decibellen bij de uitvoering van de musical Oliver deden zeer aan mijn oren en hoofd en toen ze de fakkels het toneel opkwamen raakte ik in paniek. De gloed van het vuur en de kakofonie van het orkest maakten mij bang. Ik heb de oorlog niet meegemaakt maar daar moest ik wel aan denken.' ... 'Na uren martelen wordt het eindelijk rustig, maar in slaap vallen durf ik niet. De angst blijft.'

Hoofdpijn na frequent gebruik van triptanen?

De lezers van Hoofdzaken werden in nummer 5/1999 opgeschrikt door de conclusies uit het artikel 'Hoofdpijn na frequent gebruik van serotonine agonisten, zolmitriptan en naratriptan', geschreven door V. Limmroth e.a., oorspronkelijk verschenen in The Lancet van 30 januari
1999. De auteurs beweren daarin dat uit onderzoek onder elf vrouwelijke migrainepatiënten is gebleken dat triptanen een medicijnafhankelijke hoofdpijn kunnen veroorzaken. Bij gebruik van ongeveer 3 tabletten zolmitriptan (merknaam: Zomig) of 3 tabletten naratriptan (Naramig) per week nam het aantal migraine-aanvallen toe. Van de elf patiënten hadden er negen baat bij het stoppen van de triptanen. Is de schrik van de lezers wel terecht? Met andere woorden: zijn de conclusies juist? Voor een antwoord ging Hoofdzaken te rade bij de producenten van zolmitriptan (AstraZeneca) en naratriptan (GlaxoWellcome) en bij het Medisch Advies College van de vereniging.
Lezers reageren

Deze rubriek bestaat uit brieven van ervaringsdeskundigen die hun kennis en ervaring willen delen met andere hoofdpijnlijders, bijvoorbeeld:
Pas op met Imigran.
Diclofenac-natrium is voor mij een wondermiddel. De natuurgenezer constateerde een ontregelde lever- en suikerhuishouding.
Het liefst laat ik mij plat spuiten.

Speurtocht naar een diagnose

Het duurde jaren voordat een neuroloog bij Daan Bronkhorst de juiste diagnose stelde. Intussen was hij vele aanvallen en medicijnen verder. Vergissen mag dan menselijk zijn, het blijft schokkend dat in al die jaren geen specialist wat serieuzer naar zijn 'afwijkende' symptomen heeft gekeken, dat geen van hen heeft gedacht aan déze aandoening, die toch gewoon in de handboeken voor medische studenten staat beschreven. Een verhaal met een boodschap.

Voor informatie over Hoofdzaken kunt u terecht bij het Bureau van de Nederlandse Vereniging van Migrainepatiënten: Postbus 65, 6660 AB Elst, tel: 0481-352658, fax: 0481-352264. e-mail: hoofdpijnpatienten@ planet.nl; en Internet: home.wxs.nl/(tilde)mip/migraine.htm.


12 mei 00 13:32

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie