Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Schadeclaim eendenjager door rechter afgewezen

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

DIERENBESCHERMING

Schadeclaim eendenjager door rechter afgewezen

Den Haag, 12 mei 2000 - De president van de rechtbank in Den Haag heeft vandaag in een uitspraak in een kort geding, dat een eendenjager tegen de Dierenbescherming had aangespannen, bepaald, dat de Dierenbescherming geen schadevergoeding hoeft te betalen voor het verspreiden van beeldmateriaal over zijn jachtpraktijken. De rechter verbiedt de Dierenbescherming wel om verder gebruik te maken van het beeldmateriaal.

De beelden, gemaakt door een ingehuurde cameraman, zijn vorig jaar uitgezonden door het RTL Nieuws en door SBS 6. De reportages maakten duidelijk dat de Dierenbescherming tegen het gebruik van levende lokeenden is, waarbij stenen worden bevestigd aan de poten van levende dieren om soortgenoten te lokken voor afschot. Met deze actie wilde de Dierenbescherming haar eis kracht bijzetten om gebruik van levende lokdieren bij wet te verbieden.

De eendenjager eiste een schadevergoeding van de Dierenbescherming van 20.000 gulden, omdat hij na uitzending negatieve reacties heeft gekregen op de uitoefening van zijn hobby. De Dierenbescherming had al eerder aangeboden om de beelden niet meer te gebruiken met de betrokkene herkenbaar in beeld. Dit was voor de eendenjager niet voldoende. De Dierenbescherming betreurt het dat de indruk ontstaat dat de vereniging individuen wil beschadigen. De Dierenbescherming wil slechts duidelijk maken dat een structurele misstand als het gebruik maken van levende lokdieren bij de jacht niet meer van deze tijd is. Bij de Dierenbescherming is het gebruikelijk dat betrokkenen bij dierenmishandeling onherkenbaar in beeld worden gebracht. In dit geval was de vereniging in de veronderstelling, dat de ingehuurde cameraman zijn beelden met toestemming van de eendenjager had gemaakt.

(einde bericht)

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie