Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Prijsregulering gezondheidszorg toe aan 'groot onderhoud'

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van VWS

Prijsregulering in de gezondheidszorg is toe aan groot onderhoud

Dit persbericht, nummer 14, is op vrijdag 12 mei 2000 na afloop van de ministerraad uitgegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst

Een goede patiëntenzorg vergt dat de organisatie van zorgverlening primair bij regionale partijen ligt. Daartoe moeten overheid en de koepelorganisaties aan de regionale zorgaanbieders en zorgverzekeraars meer beleidsvrijheid en ruimte voor onderhandelingen geven, onder meer over prestaties en tarieven. Dit staat in de notitie over de Wet tarieven gezondheidszorg (WTG): speelruimte en verantwoordelijkheid van minister Borst van Volksgezondheid. Het kabinet heeft ingestemd met de inhoud van de notitie.

In deze notitie stelt de minister een aantal voornemens en maatregelen voor gericht op transparantie van prijzen, het vergroten van beleidsvrijheid voor lokale en regionale partijen en het bevorderen van de doelmatigheid.

Een betere aansluiting tussen de tarieven en de werkelijke kosten moet leiden tot meer duidelijkheid en ruimte voor onderhandelingen over prijs, doelmatigheid en kwaliteit. Zo wordt de WTG dusdanig aangepast dat individuele zorgaanbieders en individuele ziektekostenverzekeraars in de regio meer speelruimte en verantwoordelijkheid krijgen om in hun regio een voor de patiënt doelmatige zorgorganisatie tot stand te brengen.

Daarnaast wil minister Borst de WTG vereenvoudigen en beter afstemmen op andere wet- en regelgeving. Mogelijke belemmeringen die in strijd zijn met de Mededingingswet worden opgeheven. Met de nieuwe WTG zal sneller en flexibeler kunnen worden ingespeeld op actuele gebeurtenissen in de zorg.

Het bereik van de WTG wordt minder. De prijsregulering is nu ruim en op historische basis vastgesteld. Voor een aantal handelingen lijkt prijsregulering van de overheid niet (langer) zinvol. Voorbeelden hiervan zijn niet-geïndiceerde cosmetische chirurgie, fysiofitness en acupunctuur.

De WTG is ingevoerd in 1982. De wet beoogt bescherming te bieden aan burger en verzekeraar tegen al te hoge prijzen in de gezondheidszorg.

Meer informatie over dit onderwerp vindt u in: Verzekeringen - Tarieven gezondheidszorg

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie