Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Twente: enzymactiviteit en organische oplosmiddelen

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente


WETENSCHAPSAGENDA 00/04 10-05-2000

Deze wetenschapsagenda is een periodieke uitgave van de Universiteit Twente. Zij verschijnt ± 20 maal per jaar in een oplage van 500 stuks. Bel of mail ons voor nadere informatie of een gratis abonnement.

Dienst Voorlichting en Externe Betrekkingen, Postbus 217, 7500 AE Enschede, telefoon (053) 489 4244, E-mail: (b.meijering@veb.utwente.nl) Laatste nieuws op Internet: URL: www.utwente.nl/nieuws


Proefschriften ook on-line beschikbaar
Een groot aantal proefschriften zijn direct opvraagbaar via de website van de Universiteitsbibliotheek. De documenten zijn in het kader van het webdocproject per faculteit /instituut integraal opgeslagen in pdf formaat.


Methode voor optimaliseren enzymactiviteit in organische oplosmiddelen 12 mei 2000

drs. D.J. van Unen, Faculteit Chemische Technologie: Kroonetheractivering van enzymen in organische oplosmiddelen

Om enzymen op grote schaal in organische oplosmiddelen te kunnen gebruiken, moet de activiteit van deze enzymen geoptimaliseerd worden. In organische oplosmiddelen hebben enzymen een aantal unieke eigenschappen, zoals een verhoogde stabiliteit en een variabele selectiviteit. Het grootste nadeel van enzymen in organische oplosmiddelen is, dat hun activiteit zeer sterk gereduceerd is ten opzichte van de activiteit in water.
Dirk Jan van Unen laat zien hoe dit activiteitsverlies te reduceren is door toepassing van kroonethers en door middel van immobilisatie van de enzymen in een sol-gel matrix. Beide methoden verhogen de enzymatische activiteit in het organische oplosmiddel zeer effectief. Kroonetheractivering van enzymen in organische oplosmiddelen is algemeen toepasbaar. Het is beschreven voor diverse enzymen onder verschillende condities en voor diverse enzymgekatalyseerde reacties. De verkregen inzichten leveren een fundamentele bijdrage aan het onderzoek naar enzymen in organische oplosmiddelen. Omdat de beschreven activeringsmethoden eenvoudig uitvoerbaar zijn, is de kroonether technologie en sol-gel immobilisatie uitermate geschikt voor praktische toepassingen.

promotor prof. dr. ir. D.N. Reinhoudt, prof. dr. J.F.J. Engbersen informatie mw.drs. B. Koopmans, telefoon (053) 489 4366 e-mail (b.j.m.koopmans@veb.utwente.nl)


© Universiteit Twente 2000
Laatst gewijzigd op 10-05-00.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie