Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie Utrecht: maatschappelijke status Surinamers

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van Utrecht


10 mei 2000
Maatschappelijke status Surinamers verbetert langzaam

Surinamers in Nederland zijn hun positie langzaam maar zeker aan het verbeteren. Stapje voor stapje komen ze hoger op de maatschappelijke ladder. De genoten opleiding blijkt daarvoor de belangrijkste factor te zijn. De achterstand die Surinamers nu hebben ten opzichte van autochtonen, lijkt er één te zijn van tijdelijke aard. Van een dreigende en permanente minderheidspositie is geen sprake. Tot deze conclusie komt drs. Pretty Liem na een onderzoek naar de maatschappelijke status van Surinamers in Nederland. Zij zal op vrijdag 12 mei op haar onderzoek promoveren aan de faculteit Sociale Wetenschappen.

Liem richt zich in haar onderzoek op de verschillen in statusverwerving tussen Surinamers en Nederlanders, tussen Creolen en Hindostanen, tussen Surinaamse mannen en vrouwen en tussen de eerste en de tweede migrantengeneratie.

Uit dit onderzoek komt naar voren dat het voor Surinaamse mannen makkelijker is status te verwerven dan voor Surinaamse vrouwen. Mannen en vrouwen starten nagenoeg even hoog op de maatschappelijke ladder, maar de mannen stijgen vervolgens sneller dan de vrouwen. Een van de oorzaken hiervan is de gevolgde opleiding: Surinaamse mannen volgen opleidingen die hen vooral voorbereiden op een plaats op de reguliere arbeidsmarkt. Veel Surinaamse vrouwen volgen opleidingen voor naaister of coupeuse en zullen vaak betaald thuiswerk gaan doen.

Ondanks dat er geen verschil is tussen de maatschappelijke status van Creolen en Hindostanen, blijken factoren die de statusverwerving beïnvloeden wel te verschillen. Zo heeft het niveau van de behaalde schooldiploma's bij Hindostanen meer voorspellende waarde voor het verdere verloop van de carrière dan bij Creolen. Bij Creolen zijn het vooral de op latere leeftijd behaalde diploma's die een succesvolle beroepsloopbaan bevorderen.

Bij de statusoverdracht blijkt niet alleen het beroepsniveau van de vader, maar zeker ook dat van de moeder van belang te zijn. Bij de Creolen is, anders dan bij de Hindostanen, de moeder zelfs belangrijker voor de statusoverdracht dan de vader. Dit is te verklaren uit het feit dat bij Creolen de moeder niet alleen in emotioneel opzicht maar ook in economisch opzicht een belangrijke rol speelt.

Wanneer Surinamers onderling vergeleken worden, is een verschil te zien tussen degenen die niet en degenen die wel in Nederland geboren zijn. De eerste groep Surinamers is hoger opgeleid dan hun ouders maar komt uiteindelijk minder hoog op de maatschappelijke ladder terecht. Kennelijk hebben zij in Nederland niet zo heel veel profijt van hun diploma. Surinamers die in Nederland geboren zijn lukt het wel om de maatschappelijke positie ten opzichte van de ouders te verbeteren. Beide generaties starten laag op de maatschappelijke ladder maar de opwaartse mobiliteit van de tweede generatie is blijkbaar zo groot dat ze nagenoeg op hetzelfde niveau eindigt als autochtonen.

Waarschijnlijk zijn het stijgen van het opleidingsniveau en de betere maatschappelijk integratie in de Nederlandse samenleving de factoren die bijdragen aan de inhaalmanoeuvre van de tweede generatie Surinamers.

Vrijdag 12 mei 2000, 16.15 uur
Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht
Promotie: 'Stapvoets voorwaarts. Maatschappelijke status van Surinamers in Nederland'
Mw. drs. P.P.N. Liem, faculteit Sociale Wetenschappen.
Voorlichter: Sarah Scholts

(030) 253 3492

Laatst gewijzigd: 10 mei, 2000
Communicatie Service Centrum
Heidelberglaan 8

3584 CS Utrecht
Telefoon (030) 2533550 / 2532572
Mediavragen per Email: (UUmedia@csc.usc.uu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie