Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Verpleegkundigen verlaten ziekenhuizen

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

LCVV

Verpleegkundigen verlaten ziekenhuizen


12 mei 2000 'Dag van de Verpleging'

LCVV roept op tot discussie over aantrekkelijkheid beroep verpleegkundige

Verpleegkundigen verlaten ziekenhuizen

Op de Dag van de Verpleging roept het Landelijk Centrum Verpleging & Verzorging (LCVV) alle Nederlandse verpleegkundigen in ziekenhuizen op om met hun directies te discussiëren over mogelijkheden om het beroep van verpleegkundige aantrekkelijker te maken. Wanneer er niet snel meer wordt geïnvesteerd in verpleegkundigen, zullen velen het ziekenhuis verlaten en werk zoeken buiten de zorgsector, vreest het LCVV.

Vertrek uit de zorg
Jaarlijks zegt 11% van de verpleegkundigen in ziekenhuizen zijn baan op. In de categorie tot 25 jaar loopt dit op tot meer dan 20%. Een groot deel van deze vertrekkers zoekt werk buiten de zorgsector. Nu al is er een groot tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen op intensive cares en operatiekamers. Wanneer de huidige ontwikkelingen zich voortzetten, is er in 2004 een tekort van 44.000 verpleegkundigen en verzorgenden binnen de Nederlandse gezondheidszorg.
Onvoldoende perspectief
Onvoldoende ontplooiingskansen, slechte benutting van capaciteiten, weinig voldoening in het werk en te hoge werkdruk worden door verpleegkundigen genoemd als oorzaken van hun vertrek. Indien aan deze zaken meer aandacht was besteed, was hun vertrek te voorkomen geweest, meent 43% van de verpleegkundigen die hun baan opzeggen.

Meer investeren in verpleegkundigen
Het manifest 'Behoud Verpleegkundigen in Ziekenhuizen' is door het LCVV toegezonden aan alle Verpleegkundige AdviesRaden (VAR's) en Diensten Verpleging van de Nederlandse ziekenhuizen. In de begeleidende brief vraagt het LCVV aan de verpleegkundigen om met hun directies een constructieve discussie aan te gaan over de mogelijkheden om hun beroep weer aantrekkelijk te maken. Het manifest noemt zes concrete maatregelen die ziekenhuizen kunnen ondernemen om het beroep van verpleegkundige aantrekkelijker te maken. Door betere opleidingen voor verpleegkundigen te creëren, ze meer te betrekken bij het ziekenhuisbeleid, en door het gericht aanpakken van de hoge werkdruk en het hoge ziekteverzuim, kan het verloop worden teruggedrongen.

Steun van medisch specialisten
De Orde van Medisch Specialisten steunt het initiatief van het LCVV. De Orde vreest dat door het tekort aan gespecialiseerde verpleegkundigen de bestaande wachtlijsten verder zullen groeien. Meer investeren in verpleegkundigen is een bittere noodzaak, aldus de Orde.

Beeldvormingscampagne niet genoeg
Zowel het LCVV als de Orde menen dat de beeldvormingscampagne die een half jaar geleden door het ministerie van VWS en de sectorfondsen werd ingezet een goed initiatief is. Daarnaast zal echter meer moeten worden geïnvesteerd in de verpleegkundigen die op dit moment werkzaam zijn binnen ziekenhuizen. Dit is zinvoller dan het werven van personeel uit de Filippijnen of Zuid-Afrika. Het heeft immers geen zin om nieuwe mensen te werven aan de voordeur, terwijl de achterdeur wagenwijd open staat.

Noot

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie