Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voortdurend tekort aan grotere kantoren in Den Haag

Datum nieuwsfeit: 12-05-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag


Voortdurend tekort aan grotere kantoren in Den Haag


Van de Haagse kantoren staat minder dan drie procent leeg. Volgens de gemeente is er voor het tweede achtereenvolgende jaar in de stad onvoldoende aanbod aan kantoren. Er is vooral een tekort aan kantoren van meer dan 2.000 m². Kleinere kantoren zijn wel voldoende voorradig. De huidige krapte op de kantorenmarkt doet zich ook voor in de andere grote steden in de Randstad. Dit jaar worden in Den Haag zes nieuwe kantoorpanden voor de vrije markt opgeleverd, waarmee circa 40.000 m² aan het aanbod wordt toegevoegd. Uit de kantorennota van de dienst Stedelijke Ontwikkeling (DSO) blijkt dat de totale omvang van nieuwbouwprojecten de komende jaren bescheiden zal zijn.

Het afgelopen jaar lag het aantal opgenomen panden aanzienlijk lager dan in de voorafgaande jaren. Het gebrek aan voldoende courant aanbod is daar volgens DSO mede oorzaak van. Desondanks bereikte de opname in vierkante meters een nieuw record dankzij de ingebruikname van enkele grote projecten, zoals KPN/Unisource op de Binckhorst, verzekeringsmaatschappij Zurich in de Resident, Amazon.com binnen de Grotiusplaats boven de Utrechtsebaan en het ministerie van Verkeer en Waterstaat aan de Nieuwe Uitleg.

Daarnaast is de bouw begonnen van de 'Hoftoren'. Dit complex aan de Rijnstraat gaat onderdak bieden aan o.a. het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen en het advocatenkantoor Houthoff Buruma.

Het aanbod daalde tot 3,3% van de voorraad. Omdat een deel van deze kantoren per 1 januari 1999 nog in gebruik was, is de leegstand in werkelijkheid maar 2,6% van de voorraad. Een leegstand van 5% is noodzakelijk om de verschillende kantoorzoekers goed te kunnen bedienen. Een deel van het aanbod is bovendien weinig courant, omdat het gebouwen zijn van voor 1980 of omdat het gaat om panden buiten de echte kantoorgebieden. Bijna 70% van de aangeboden panden is kleiner dan 1.000 m². Het aanbod van grotere panden is zeer beperkt.

Den Haag biedt voor de komende jaren voldoende ruimte voor nieuwbouw, afgestemd op de wensen van verschillende kantoorgebruikers. Naast het zeer hoogwaardige centrummilieu van Nieuw Centrum, inclusief Utrechtsebaan/Beatrixkwartier is er de stationslocatie 'Laakhaven/ Hollands Spoor' en het specifieke werkmilieu van 'De Groene Schenk'. De nieuwe locaties van Hoog Hage rond het Centraal Station (CS Kwadrant) komen na 2005 in ontwikkeling. Alleen de bebouwing van het Koningin Julianaplein zal hierop vooruit lopen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie